Zdrowie i uroda

Amarantus

09-05-2016

Amarantus (szarłat) w ostatnich latach stał się bardzo modną „nowinką żywieniową”. Jednak, czy faktycznie jest to „nowinka”? W rzeczywistości amarantus jest to roślina znana i uprawiana przez ludzi już od kilku tysięcy lat. Na jego pierwsze ślady archeolodzy trafili w wykopaliskach w Ameryce Północnej i Południowej sprzed 4000 lat przed naszą erą.

W Polsce próby uprawy amarantusa rozpoczęto w 1989 roku, a w obecnie jest to roślina o której uprawie wiemy naprawdę dużo. Nie ma potrzeby kupować drogiego ziarna amarantusa z zagranicy, w Polsce są dobre warunki do jego rozwoju.

Nie ulega wątpliwości, że amarantus posiada wysoką wartość odżywczą.

Kwasy tłuszczowe

Nasiona amarantusa posiadają bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych; są to m.in. duże ilości kwasu linolowego i kwasu oleinowego.

Skwalen

Amarantus jest też doskonałym źródłem skwalenu.Związek ten niezwykle korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, znacząco ją wspomagając. Co więcej, skwalen jest silnym przeciwutleniaczem. Stanowi też składnik naturalnych filtrów skóry, chroniących ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Witamina E

Kolejny wartościowy składnik występujący w ziarnie amarantusa to witamina E (tokoferol). Ma ona działanie ograniczające szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm. Posiada również właściwości przeciwzapalne.

Fitosterole

W tłuszczu amarantusa są obecne również fitosterole o działaniu antymutagennym i przeciwnowotworowym. Fitosterole te obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Białko

Białko amarantusa jest wyjątkowym białkiem roślinnym, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy tzw. egzogenne, czyli takie, których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować i musimy przyjmować je z dietą. Jest to rzadkość wśród białek roślinnych.

Za wzorcowe, czyli najlepsze, przyjmuje się białko jaja kurzego. Jeżeli białku jaja kurzego odpowiada (w skali od 0 do 100) wartość 100, to białko amarantusa ma wartość wynoszącą 79, białko soi 62, natomiast białko mleka krowiego 77.

Żelazo

Dodatkowo, amarantus jest szczególnie bogaty w żelazo. W 100 g nasion amarantusa znajduje się aż 15 mg żelaza, podczas gdy w tej samej ilości innych zbóż jest go zdecydowanie mniej (pszenica – 4 mg, ryż 4,4 mg, owies – 5 mg).

Właściwości zdrowotne amarantusa:

  • chroni przed zawałem serca;
  • nie zawiera glutenu, dlatego jest polecany osobom chorym na celiakię;
  • może być z powodzeniem stosowany w dietach wysokobiałkowych; jest polecany sportowcom oraz osobom odchudzającym się;
  • mogą go jeść osoby chore na cukrzycę;
  • powinien się znaleźć w diecie osób cierpiących na osteoporozę, ponieważ zawiera dużo wapnia;
  • produkty z amarantusa są zalecane podczas leczenia stanów zapalnych i alergii.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności