Katalog przepisów

Filet z piersi indyka z ryżem, mango i orzechami nerkowca

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 60 g rodzynek królewskich
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 g nerkowców
  • 1/2 szt. cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 szklanek szklanek bulionu warzywnego lub wody
  • 2 szt. mango
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 1 szt. małej cebuli
  • ok. 200 g brązowego ryżu (2 szklanki)
  • 300-400 g fileta z piersi indyka
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżeczki oliwy
Pobierz pdf
  • Składniki na 4 porcje.

    WYKONANIE:

    1. Filet z indyka umyj, osusz, pokrój na około 2-centymetrowe kawałki.
    2. Czosnek obierz i posiekaj (albo przeciśnij przez praskę).
    3. Kawałki mięsa wrzuć do miski razem z czosnkiem, połową soku z cytryny i łyżeczką oliwy; posól, popieprz i wymieszaj całość. Miskę przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.
    4. Umyj paprykę, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
    5. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kosteczkę. Podsmaż do zeszklenia na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj rodzynki, ryż, kurkumę, sól i pieprz. Zalej wszystko ciepłym bulionem warzywnym. Gotuj do momentu, w którym ryż będzie miękki i wchłonie wodę.
    6. Umyj mango, przekrój je na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ w kostkę.
    7. Przełóż ryż do miski, dodaj do niego resztę soku z cytryny i wymieszaj.
    8. Mięso z indyka usmaż na patelni teflonowej na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj paprykę i orzechy nerkowca. Następnie dodaj wszystko do ryżu. Połącz całość z mango. Wymieszaj i ewentualnie dopraw.

    SMACZNEGO!

Tagi