Filet z piersi indyka z ryżem, mango i orzechami nerkowca
-
Składniki na 4 porcje.
WYKONANIE:
- Filet z indyka umyj, osusz, pokrój na około 2-centymetrowe kawałki.
- Czosnek obierz i posiekaj (albo przeciśnij przez praskę).
- Kawałki mięsa wrzuć do miski razem z czosnkiem, połową soku z cytryny i łyżeczką oliwy; posól, popieprz i wymieszaj całość. Miskę przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Umyj paprykę, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
- Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kosteczkę. Podsmaż do zeszklenia na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj rodzynki, ryż, kurkumę, sól i pieprz. Zalej wszystko ciepłym bulionem warzywnym. Gotuj do momentu, w którym ryż będzie miękki i wchłonie wodę.
- Umyj mango, przekrój je na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ w kostkę.
- Przełóż ryż do miski, dodaj do niego resztę soku z cytryny i wymieszaj.
- Mięso z indyka usmaż na patelni teflonowej na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj paprykę i orzechy nerkowca. Następnie dodaj wszystko do ryżu. Połącz całość z mango. Wymieszaj i ewentualnie dopraw.
SMACZNEGO!