Katalog przepisów

Golonki w kwasie chlebowym

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 4 godz.
Składniki:
  • 6 golonek z indyka
  • 500 ml kwasu chlebowego
  • 6 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Wlej 450 ml kwasu do brytfanny i dodaj rozgniecione ząbki czosnku.
    2. Golonki natrzyj solą i pieprzem oraz natnij skórę w trzech miejscach po obydwu stronach. Ułóż je w brytfannie wierzchem do dołu i odstaw do lodówki na minimum 3 h.
    3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    4. Piecz 25 minut, następnie odwróć golonki, posmaruj je przy pomocy pędzla mieszanką oleju, reszty kwasu chlebowego i miodu, oraz dorzuć gałązkę rozmarynu. Piecz kolejne 20 minut.
    5. Serwuj najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

    Smacznego!

Tagi