Golonki w stylu francuskim
-
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.2. Cebulę pokrojoną w piórka z cukrem smaż na maśle ok. 20 minut, aż cebula zbrązowieje.
3. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż przez 3 minuty z każdej strony golonki z indyka natarte solą i pieprzem. Zdejmij indyka z patelni i zalej ją szklanką bulionu. Dodaj musztardę oraz ocet balsamiczny i gotuj przez ok 5 minut aż się zredukuje.
4. Do cebuli dodaj czosnek, tymianek, rozmaryn, a potem pozostały bulion. Dopraw dla smaku. Również gotuj przez 5 minut do zredukowania.
5. Do żaroodpornego naczynia przełóż cebulę z bulionem, a na niej ułóż golonki i zalej bulionem z musztardą i octem balsamicznym. Piecz ok. 40 minut.
6. Wyjmij danie z piekarnika, posyp serem i wstaw na kolejne 5 minut.
7. Serwuj z gałązkami świeżego tymianku oraz puree ziemniaczanym.
Smacznego!