Katalog przepisów

Golonki w stylu francuskim

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 2 golonki z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka startego sera Gruyere
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:


    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

    2. Cebulę pokrojoną w piórka z cukrem smaż na maśle ok. 20 minut, aż cebula zbrązowieje.

    3. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż przez 3 minuty z każdej strony golonki z indyka natarte solą i pieprzem. Zdejmij indyka z patelni i zalej ją szklanką bulionu. Dodaj musztardę oraz ocet balsamiczny i gotuj przez ok 5 minut aż się zredukuje.

    4. Do cebuli dodaj czosnek, tymianek, rozmaryn, a potem pozostały bulion. Dopraw dla smaku. Również gotuj przez 5 minut do zredukowania.

    5. Do żaroodpornego naczynia przełóż cebulę z bulionem, a na niej ułóż golonki i zalej bulionem z musztardą i octem balsamicznym. Piecz ok. 40 minut.

    6. Wyjmij danie z piekarnika, posyp serem i wstaw na kolejne 5 minut.

    7. Serwuj z gałązkami świeżego tymianku oraz puree ziemniaczanym.

    Smacznego!

Tagi