Poulet a la Normande z indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój na plasterki (ok 5mm grubości) i smaż na 2 łyżkach masła, aż się zarumienią.
- Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, szalotki pokrój w krążki. Zdejmij jabłka z patelni i odłóż na bok.
- Na patelnię dołóż kolejne dwie łyżki masła i obsmaż polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Dodaj szalotki, a następnie czosnek i 3 gałązki tymianku. Zalej bulionem i pod przykryciem duś 20 minut.
- Następnie dolej cydr i duś kolejne 20.
- Odlej płyn na bok do ostudzenia, dodaj śmietanę, musztardę oraz mąkę zmieszaną uprzednio z małą ilością wody i dokładnie wymieszaj. Podgrzej do zagotowania/aż zgęstnieje.
- Ułóż w sosie polędwiczki, szalotki oraz jabłka. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Serwuj z gałązkami tymianku oraz bagietką.
Smacznego!