Katalog przepisów

Poulet a la Normande z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 2 polędwiczki z indyka
  • 2 jabłka szara reneta
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cydru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Jabłka pokrój na plasterki (ok 5mm grubości) i smaż na 2 łyżkach masła, aż się zarumienią.
    2. Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, szalotki pokrój w krążki. Zdejmij jabłka z patelni i odłóż na bok.
    3. Na patelnię dołóż kolejne dwie łyżki masła i obsmaż polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Dodaj szalotki, a następnie czosnek i 3 gałązki tymianku. Zalej bulionem i pod przykryciem duś 20 minut.
    4. Następnie dolej cydr i duś kolejne 20.
    5. Odlej płyn na bok do ostudzenia, dodaj śmietanę, musztardę oraz mąkę zmieszaną uprzednio z małą ilością wody i dokładnie wymieszaj. Podgrzej do zagotowania/aż zgęstnieje.
    6. Ułóż w sosie polędwiczki, szalotki oraz jabłka. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
    7. Serwuj z gałązkami tymianku oraz bagietką.

    Smacznego!