Rolada z indyka z suszonymi owocami
-
Sposób przygotowania:
- Owoce zalej w miseczce wrzątkiem i łyżką octu jabłkowego i zostaw na 2 h lub najlepiej na noc do nasiąknięcia.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Filet przekrój na pół wzdłuż, tak aby otrzymać jak największy prostokątny płat mięsa. Rozbij delikatnie do grubości 1,5 cm i natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem.
- Odlej wodę z owoców i pokrój je w paseczki, a następnie ułóż je na mięsie w towarzystwie połowy łyżki jagód jałowca, pokrojonego w plasterki ząbka czosnku i listków z 1 gałązki rozmarynu.
- Zwiń mięso w roladę, przewiąż bawełnianym sznurkiem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Z wierzchu roladę posmaruj miodem, a po bokach ułóż pozostałe dwie gałązki rozmarynu, dwa ząbki czosnku i parę jagód jałowca, wlej na dno naczynia wodę na 1 cm.
- Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut, po 25 minutach polej roladę sosem z naczynia.
Serwujemy na ciepło i na zimno. Smacznego!