Zalety Indyka
ODŻYWCZE I PEŁNE WITAMIN
Mięso z indyka zawiera dużo pełnowartościowego białka, jest źródłem cennych witamin A, B1, B2, B12, PP, a także składników mineralnych, w tym cynku, magnezu i potasu.
Mięso indyczego zawiera stosunkowo dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk:
- Fosfor (razem z wapniem) odpowiada za twardość kości. Uczestniczy też w przemianach energetycznych podczas skurczu i rozkurczu mięśni.
- Potas bierze udział w procesach regulacji ciśnienia osmotycznego, usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu, ma decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym.
- Niedobór magnezu w organizmie może doprowadzić do zaburzeń krążenia i pracy serca, nadmiernej nerwowości, problemów z uczeniem się i koncentracją.
- Żelazo jest składnikiem koniecznym do transportu tlenu w organizmie.
- Cynk chroni nas przed infekcjami takimi jak grypa, grzybica, zapalenie spojówek. Łagodzi objawy kataru, kaszel, chrypkę.
Istnieją różnice pomiędzy poszczególnymi elementami tuszki. Najwięcej potasu, magnezu i fosforu można znaleźć w piersiach, zaś żelaza i cynku w nogach i skrzydłach.
Mięso indycze jest bogate w witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, potrzebnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.
NISKOKALORYCZNE I LEKKOSTRAWNE
Mięso z indyka cechuje bardzo niska zawartość tłuszczu, nawet poniżej 2%.
Mięso indycze jest bardzo chude, tzn. zawiera mniej tłuszczu niż inne gatunki mięsa. Oczywiście, poszczególne elementy tuszki indyczej różnią się pomiędzy sobą, zarówno zawartością tłuszczu, jak i cholesterolu. Pamiętajmy, najwięcej tłuszczu i cholesterolu gromadzi się pod skórą.
Niestety, osoby dbające o linię oraz wszyscy mający problemy ze złym stanem naczyń krwionośnych, czy zbyt wysoką zawartością cholesterolu we krwi, powinni wystrzegać się chrupiącej skórki, która jest przepyszna, ale kaloryczna. Bez obaw mogą natomiast spożywać mięso z piersi, które odpowiednio przyrządzone, również może być niezwykle smaczne, a zawiera jedynie 0,7 g tłuszczu/100 g (podczas gdy skóra ma 42,4g tłuszczu/100 g).
Dodatkowo, tłuszcz obecny w mięsie indyka jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż tłuszcz wieprzowy, czy wołowy. Tłuszcz indyczy stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie z rodziny omega-6) i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego to takie ważne? To co nas interesuje w tłuszczu, z żywieniowego punktu widzenia, to obecne w nim kwasy tłuszczowe. Możemy je podzielić na trzy grupy: nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT). NKT stanowią właściwie tylko źródło energii, poza tym nie pełnią żadnej ważnej roli. Należy się ich wystrzegać, ponieważ zwiększają ilość szkodliwego cholesterolu LDL we krwi! JNKT dbają o nasze serce, obniżają poziom cholesterolu LDL, a zwiększają ilość dobrego cholesterolu HDL we krwi. WNKT stanowią element budujący błony komórkowe. Dzięki nim ściana otaczająca komórkę jest elastyczna i łatwo przechodzą przez nią substancje odżywcze. Jeżeli przyjrzelibyśmy się procentowemu składowi kwasów tłuszczowych w tłuszczach zwierzęcych, to zdecydowanie na korzyść wyróżnia się tłuszcz drobiowy. Zawiera on blisko 50% JNKT i tylko około 30% NKT, podczas gdy tłuszcz wieprzowy, czy wołowy zawierają mniej JNKT (ok. 45%) i aż ponad 45% NKT. Jak widać, osoby dbające o swoje zdrowie zdecydowanie powinny na stałe włączyć indyka do codziennego menu.
POLECANE PRZEZ DIETETYKÓW
Dietetycy polecają mięso z indyka wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać, alergikom, osobom dbającym o linię, sportowcom czy też dzieciom.
Indyka chwalą dietetycy, albowiem jego mięso jest uważane nie tylko za smaczne, ale przede wszystkim niezwykle korzystne dla naszego organizmu.
Mięso z indyka jest zalecane w dietach zarówno ludzi chorych, dzieci, osób starszych, kobiet ciężarnych, jak i wszelkiego rodzaju dietach odchudzających.
A dlaczego? …ponieważ białko obecne w mięsie drobiowym jest białkiem pełnowartościowym. Co to znaczy? Wyobraźmy sobie, że białko to ściana zbudowana z cegieł. Te cegły to aminokwasy, jest ich 18. Białka budują tkanki, komórki, enzymy, hormony, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo działać. Co będzie, kiedy zabraknie cegieł – aminokwasów do budowy? Niestety, konstrukcja zacznie się sypać. Na szczęście nasz organizm niektóre aminokwasy potrafi wyprodukować sam, ale inne (tzw. egzogenne) trzeba mu dostarczyć z pożywieniem. Oczywiście, najlepszy będzie ten produkt spożywczy, który posiada dużo białka zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne. Białko zwierzęce jest pod tym względem zdecydowanie cenniejsze od białka roślinnego. Białko występujące w mięsie indyczym ma większą wartość odżywczą niż białka zwierząt rzeźnych, ponieważ zawiera mniej kolagenu niż wieprzowina czy wołowina. Kolagen jest białkiem używanym w kosmetykach, ale o niskiej jakości odżywczej. Co więcej, obróbka termiczna mięsa indyczego (gotowanie, smażenie, pieczenie) nie powoduje obniżenia wartości odżywczej obecnego w nim białka. Jedząc mięso z indyka możemy być pewni, że nasz organizm dostanie białko najwyższej jakości.
RÓŻNORODNE SMAKOWO
Mięso z indyka jest różnorodne: jasne, delikatne mięso z piersi indyka oraz ciemne mięso z udźca o bardziej wyrazistym smaku.
Jasne, ubogie w tłuszcz mięso z piersi doskonale łączy się ze smakami delikatnymi, pikantnymi, jak i słodkimi.
Mięso z udźca ma znacznie ciemniejszą barwę, bardziej wyrazisty smak i mniej kruchą konsystencję niż pierś. Doskonale nadaje się do pieczenia, czy duszenia. Znawcy porównują mięso z indyczego udźca do delikatnej cielęciny.
Podudzia z indyka to konkret na talerzu, polecane tym, dla których udko z kurczaka to zdecydowanie za mała porcja.
Skrzydła z indyka są idealne jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają zupom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych.
Źródło: www.podajindyka.pl
SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU
Mięso z indyka jest wyśmienite w każdej formie potraw: duszone, gotowane, pieczone, smażone, grillowane, serwowane na gorąco, na zimno, na ostro, ale też na słodko.
Indyka chwalą kucharze, bo można go podawać na wiele różnych sposobów.
Liczba potraw, które można przyrządzić z indyka, jest imponująca. Indyka można podawać smażonego, pieczonego, gotowanego. Na najwykwintniejsze potrawy przeznacza się mięso z piersi. Pokrojone w cienkie płaty, doprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i usmażone na maśle uznawane jest przez smakoszy na całym świecie za jedną z dziesięciu najlepszych potraw.
Zachęcamy Was do skorzystania z naszego bogatego zbioru przepisów na smaczne dania z wykorzystaniem mięs i przetworów z indyka. Funkcjonalna Książka Kucharska pozwala szybko znaleźć potrawy zarówno na wytworną kolację, jak i prosty posiłek dla rodziny.