Dieta Twojego dziecka

Dieta szczęśliwego dziecka

11.03.2013

Dzieci uwielbiają słodycze i przeważnie jedzą je bardzo często, dostarczając do małych brzuszków spore dawki cukrów prostych. Należy sobie uświadomić, że takie cukry są nie tylko w batonie, wafelku czy landrynce, ale też w jogurtach smakowych, białym pieczywie i sokach owocowych.

Cukry (węglowodany) proste błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi, wydzielają się też endorfiny (hormony szczęścia), co skutkuje nagłym wzrostem energii i dobrego humoru. Maluch zyskuje nowe siły do zabawy. Niestety, poziom glukozy we krwi oraz endorfin, bardzo szybko zaczyna spadać. Organizm potrzebuje nowej dawki słodyczy, a dziecko nagle traci ochotę na zabawę. Gdy nie damy maluchowi nowej porcji słodyczy, wpada w złość.

Natomiast węglowodany złożone, występujące np. w produktach pełnoziarnistych, zapewniają ciągły dopływ do organizmu niewielkich ilości glukozy. Dzięki temu maluch nie jest narażony na huśtawkę nastrojów.

Dawaj więc dziecku płatki zbożowe, razowe makarony, pieczywo typu graham i z mąki pełnoziarnistej oraz warzywa.

U dzieci nadpobudliwych i agresywnych często dochodzi do niedoborów magnezu. Inne skutki związane z brakami tego pierwiastka w organizmie to osłabienie pamięci i koncentracji oraz zmienność nastrojów.

Niestety, niedobory magnezu są dosyć powszechne zarówno wśród przedszkolaków, jak i dzieci starszych. Przyczyniają się do tego żywność fast-foodowa oraz wysokie spożycie napojów typu cola.

Zwracaj szczególną uwagę na to, aby dieta Twojego dziecka zawierała produkty bogate w magnez jak: kasza gryczana, płatki owsiane, migdały, suche nasiona roślin strączkowych, kiełki zbóż, banany, kakao. Niedobory warto również uzupełniać pijąc wodę mineralną bogatą w magnez.

Niedobory żelaza mogą przyczyniać się do łatwego wpadania w złość, problemów z koncentracją i w końcu do anemii.

Pilnuj, żeby w jadłospisie malucha znalazły się produkty zawierające żelazo, zarówno to łatwiej przyswajalne – zwierzęce, jak i przyswajalne słabiej – roślinne. Żelazo znajdziesz w mięsie, produktach zbożowych z pełnego przemiału, otrębach pszennych, pestkach dyni, amarantusie, natce pietruszki, burakach. Łącz żywność zawierającą żelazo z produktami bogatymi w witaminę C, która poprawia jego wchłanianie. Żywność zawierająca dużo witaminy C to: papryka czerwona, kiszona kapusta, brokuły, kiwi, pomarańcze.

Jeżeli w diecie dziecka brakuje ryb, a na dodatek jadłospis malucha obfituje we frytki, herbatniki, pączki i inną żywność zawierającą izomery trans, maluch może być nerwowy, nadpobudliwy albo agresywny. Brak ryb w diecie oznacza brak kwasów omega-3, których budowę zaburzają dodatkowo izomery trans.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

 

lista aktualności