Dieta Twojego dziecka

Dieta w fenyloketonurii

05-05-2015

Fenyloketonuria (PKU) to choroba wrodzona, dziedziczona, polegająca na zaburzeniu przemiany aminokwasu fenyloalaniny do tyrozyny. Skutkiem tego jest nieodwracalne uszkodzenie układu nerwowego. Nieleczona fenyloketonuria prowadzi do upośledzenia umysłowego, zaburzeń zachowania, nadpobudliwości ruchowej, zmian skórnych (wypryski, suchość), zaburzeń barwnikowych (jasna karnacja, jasne włosy).

W Polsce u noworodków w trzeciej dobie życia wykonuje się testy przesiewowe w kierunku fenyloketonurii.

Jedynym sposobem na leczenie fenyloketonurii jest stosowanie diety z ograniczoną ilością fenyloalaniny (dieta niskofenyloalaninowa). Dietę tą wprowadza się już u noworodków w wieku 7-10 dni. Leczenie dietą trwa całe życie, ale od 6 roku życia (wg niektórych od 10 roku życia) można trochę zmniejszyć rygor dietetyczny.

Niestety, fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym (czyli jest nam niezbędna, a nasz organizm sam jej nie wyprodukuje). Zatem nie można całkowicie wykluczyć jej z diety. Lekarz musi wyliczyć ilość fenyloalaniny, którą dziecko może spożyć w ciągu doby, ponieważ dla każdego niemowlęcia będzie ona inna.

Dieta oparta jest w dużym stopniu o gotowe preparaty.

Z diety niskofenyloalaninowej eliminujemy:

  • mięso,
  • ryby,
  • mleko i jego przetwory,
  • jaja i ich przetwory,
  • produkty zbożowe (z wyjątkami omówionymi poniżej),
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy, nasiona, pestki, siemię lniane,
  • grzyby,
  • czekoladę,
  • potrawy na bazie żelatyny oraz kostek przyprawowych

W ograniczonych ilościach dozwolone są:

  • owoce,
  • niskobiałkowe warzywa (np. marchew, seler, dynia, ogórek, papryka czerwona, rzodkiewka, kalafior, ),
  • niskobiałkowe produkty zbożowe – specjalne pieczywo, makarony, płatki, kasze, mąka z mąki niskobiałkowej oznaczonej symbolem PKU,
  • ziemniaki,
  • ryż,
  • masło,
  • dżemy,
  • lody owocowe,
  • oleje roślinne,
  • cukier,
  • miód,
  • tapioka,
  • sago.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności