Dieta Twojego dziecka
Jadłospis dla dziecka, które ma problem z nadwagą
08.02.2013
Pamiętaj, że twoje dziecko musi jeść 4-5 wartościowych posiłków dziennie. W każdym posiłku musi się znaleźć warzywo. Do picia dawaj dziecku wodę i różnego rodzaju herbatki ziołowe, musicie zapomnieć o gazowanych napojach. Odstawcie również batoniki, chipsy, czy drożdżówki, zamiast nich pod ręką niech będą jabłka i gruszki. II śniadanie to niekoniecznie „zwykła" kanapka, nawet poprzedniego dnia wieczorem możecie wspólnie naszykować sałatkę, którą dziecko weźmie do szkoły w plastikowym pojemniku.
Śniadanie
Do wyboru z poniższych:
- Płatki owsiane z mlekiem, jabłkiem i rodzynkami: 1 szkl. mleka (lub jogurtu naturalnego 2% tłuszczu), 2 czubate łyżki płatków owsianych, 1 starte jabłko, 2 łyżki sparzonych rodzynek; mandarynka,
- Kasza jaglana z truskawkami: 0,5 szkl. kaszy jaglanej ugotuj w 1 szkl. wody, mały kubeczek jogurtu naturalnego zmiksuj z 1 szkl. truskawek i łyżką miodu, kaszę wymieszaj z koktajlem, całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi (łyżka),
- Kanapka prosto z pieca: mała bułka grahamka, łyżeczka oliwy, 2 plasterki polędwicy miodowej (Indykpol), plasterek niskotłuszczowego sera żółtego - całość zapiecz. Wyjmij z piekarnika i dodaj kilka plasterków kiszonego ogórka; jabłko.
II śniadanie
Do wyboru z poniższych:
- Kanapeczka: chleb razowy (albo graham), płaska łyżeczka masła, 2 plastry piersi z indyka pieczonej w ziołach, pomidor; dziecięca garść pestek z dyni,
- Gotowane warzywa z czosnkowym dipem: marchewka, żółta fasolka szparagowa (garść), po kilka różyczek kalafiora i brokułu - wieczorem ugotuj, najlepiej na parze; ostudź, przełóż do pojemnika i posyp małą garścią uprażonych płatków migdałowych. Rano zrób dip: ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ziołami (np. bazylią). Dipem polej warzywa. Na deserek: kilka suszonych śliwek,
- Sałatka owocowa (jabłuszko, mandarynka, banan, orzechy włoskie); do pochrupania 2 kromki pieczywa chrupkiego; do picia jogurt.
Obiad
Do wyboru z poniższych zestawów:
- Zestaw I: zupa krem z dyni + domowe kotleciki rybne z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchewka, cebulka, jabłko, oliwa, pieprz, cukier); na deser: 3 suszone figi
Domowe kotleciki rybne (na 4 porcje)
- 400 g filetów z dorsza
- ok. pół czerstwej bułki
- ¼ szkl. mleka
- pół cebuli
- jajko
- pieprz
- olej rzepakowy
- Zestaw II: zupa krem z kalafiora + szaszłyki z indyka ze śliwkami, z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka (z jogurtem); na deser: 3 suszone morele
Szaszłyki z indyka ze śliwkami
- polędwiczki z piersi indyka
- śliwki suszone
na marynatę: - oliwa
- przyprawy: pieprz biały, cynamon, rozdrobnione goździki
Połącz składniki marynaty. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dokładnie obtocz je marynatą i trzymaj w lodówce przez kilka godzin.
Kawałki polędwiczki i śliwki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
Piekarnik rozgrzej do 180˚C, grilluj szaszłyki przez ok. 12 min. Możesz również skorzystać z patelni grillowej.
- Zestaw III: zupa jarzynowa + spaghetti; na deser: mała garść pestek słonecznika
Spaghetti
- mięso na kotlety z indyka,
- cebula,
- czosnek,
- puszka pomidorów krojonych w kostkę,
- łyżka oliwy,
- por,
- makaron razowy,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Podwieczorek
Do wyboru z poniższych:
- Jabłko pieczone z żurawiną: jabłko przekrój w 2/3 wysokości, wytnij gniazda nasienne (z obu części). W większą część włóż żurawinę, posyp cynamonem. Przykryj górną częścią. Piecz w 180˚C przez ok. 30 min.
- Kubek kakao (gotowanego tradycyjnie, nie „szybkościowego" ) i kiwi
- Gotowana kolba kukurydzy: Kolbę kukurydzy ugotuj w wodzie z dodatkiem masła
Kolacja
Do wyboru z poniższych:
- Indyk z kuskusem
- 2 łyżki kaszy kus-kus
- 80 g piersi z indyka
- 1 plaster ananasa
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Kanapka na styl włoski: bułkę z pestkami dyni przekrój na pół, skrop oliwą (i ewentualnie octem balsamicznym), połóż na niej plaster szynki Guliwer (Indykpol), 2 plasterki mozzarelli light, kilka plastrów pomidora i rukolę; pomarańcza
- Kanapki z pastą rybną: pieczywo chrupkie posmarować pastą rybną (makrela bez ości, jajko, cebulka, jogurt naturalny, pieprz) i posypać natka pietruszki; jeść z kiszonym ogórkiem.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|