Dieta Twojego dziecka

Jadłospis dla dziecka, które ma problem z nadwagą

08.02.2013

Pamiętaj, że twoje dziecko musi jeść 4-5 wartościowych posiłków dziennie. W każdym posiłku musi się znaleźć warzywo. Do picia dawaj dziecku wodę i różnego rodzaju herbatki ziołowe, musicie zapomnieć o gazowanych napojach. Odstawcie również batoniki, chipsy, czy drożdżówki, zamiast nich pod ręką niech będą jabłka i gruszki. II śniadanie to niekoniecznie „zwykła" kanapka, nawet poprzedniego dnia wieczorem możecie wspólnie naszykować sałatkę, którą dziecko weźmie do szkoły w plastikowym pojemniku.

Śniadanie

Do wyboru z poniższych:

  • Płatki owsiane z mlekiem, jabłkiem i rodzynkami:  1 szkl. mleka (lub jogurtu naturalnego 2% tłuszczu), 2 czubate łyżki płatków owsianych, 1 starte jabłko, 2 łyżki sparzonych rodzynek; mandarynka,
  • Kasza jaglana z truskawkami: 0,5 szkl. kaszy jaglanej ugotuj w 1 szkl. wody, mały kubeczek jogurtu naturalnego zmiksuj z 1 szkl. truskawek i łyżką miodu, kaszę wymieszaj z koktajlem, całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi (łyżka),
  • Kanapka prosto z pieca: mała bułka grahamka, łyżeczka oliwy, 2 plasterki polędwicy miodowej (Indykpol), plasterek niskotłuszczowego sera żółtego - całość zapiecz. Wyjmij z piekarnika i dodaj kilka plasterków kiszonego ogórka; jabłko.

II śniadanie

Do wyboru z poniższych:

  • Kanapeczka: chleb razowy (albo graham), płaska łyżeczka masła, 2 plastry piersi z indyka pieczonej w ziołach, pomidor; dziecięca garść pestek z dyni,
  • Gotowane warzywa z czosnkowym dipem: marchewka, żółta fasolka szparagowa (garść), po kilka różyczek kalafiora i brokułu - wieczorem ugotuj, najlepiej na parze; ostudź, przełóż do pojemnika i posyp małą garścią uprażonych płatków migdałowych. Rano zrób dip: ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ziołami (np. bazylią). Dipem polej warzywa. Na deserek: kilka suszonych śliwek,
  • Sałatka owocowa (jabłuszko, mandarynka, banan, orzechy włoskie); do pochrupania 2 kromki pieczywa chrupkiego; do picia jogurt.

Obiad

Do wyboru z poniższych zestawów:

  • Zestaw I: zupa krem z dyni + domowe kotleciki rybne z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchewka, cebulka, jabłko, oliwa, pieprz, cukier); na deser: 3 suszone figi

    Domowe kotleciki rybne (na 4 porcje)

    • 400 g filetów z dorsza
    • ok. pół czerstwej bułki
    • ¼ szkl. mleka
    • pół cebuli
    • jajko
    • pieprz
    • olej rzepakowy
    Filety umyj, osusz. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso, cebulę i bułkę zmiel (najlepiej 2x) w maszynce do mielenia. Dopraw. Dokładnie wymieszaj. Uformuj kotleciki, smaż na jasnozłoty  kolor na oleju rzepakowym
  • Zestaw II: zupa krem z kalafiora + szaszłyki z indyka ze śliwkami, z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka (z jogurtem); na deser: 3 suszone morele

    Szaszłyki z indyka ze śliwkami

    • polędwiczki z piersi indyka
    • śliwki suszone
      na marynatę:
    • oliwa
    • przyprawy: pieprz biały, cynamon, rozdrobnione goździki
    Śliwki zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin. Następnie je odcedź.
    Połącz składniki marynaty. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dokładnie obtocz je marynatą i trzymaj w lodówce przez kilka godzin.
    Kawałki polędwiczki i śliwki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
    Piekarnik rozgrzej do 180˚C, grilluj szaszłyki przez ok. 12 min. Możesz również skorzystać z patelni grillowej.
  • Zestaw III:  zupa jarzynowa + spaghetti; na deser: mała garść pestek słonecznika

    Spaghetti

    • mięso na kotlety z indyka,
    • cebula,
    • czosnek,
    • puszka pomidorów krojonych w kostkę,
    • łyżka oliwy,
    • por,
    • makaron razowy,
    • natka pietruszki,
    • sól, pieprz.
    Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić je na oliwie. Dodać mięso i pomidory. Gotować ok. 10 min, dodać pora, gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić. Makaron ugotować al dente, polać sosem. Całość posypać natką pietruszki.

Podwieczorek

Do wyboru z poniższych:

  • Jabłko pieczone z żurawiną: jabłko przekrój w 2/3 wysokości, wytnij gniazda nasienne (z obu części). W większą część włóż żurawinę, posyp cynamonem. Przykryj górną częścią. Piecz w 180˚C przez ok. 30 min.
  • Kubek kakao (gotowanego tradycyjnie, nie „szybkościowego" ) i kiwi
  • Gotowana kolba kukurydzy: Kolbę kukurydzy ugotuj w wodzie z dodatkiem masła

Kolacja

Do wyboru z poniższych:

  • Indyk z kuskusem
    • 2 łyżki kaszy kus-kus
    • 80 g piersi z indyka
    • 1 plaster ananasa
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    Kaszę kus-kus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Indyka upiecz w pergaminie, pokrój w kostkę. Ananas pokrój w kostkę. Składniki sałatki połącz z jogurtem, dopraw.
  • Kanapka na styl włoski: bułkę z pestkami dyni przekrój na pół, skrop oliwą (i ewentualnie octem balsamicznym), połóż na niej plaster szynki Guliwer (Indykpol), 2 plasterki mozzarelli light, kilka plastrów pomidora i rukolę; pomarańcza
  • Kanapki z pastą rybną: pieczywo chrupkie posmarować pastą rybną (makrela bez ości, jajko, cebulka, jogurt naturalny, pieprz) i posypać natka pietruszki; jeść z kiszonym ogórkiem.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności