Dieta Twojego dziecka

Jakie parówki może jeść dziecko?

19.06.2012

Dzieci uwielbiają parówki, ale...

Niejedna mama, świadoma powyższej prawdy, staje przed dylematem, co dać do jedzenia swoim pociechom. Wiadomo, że dzieciaki uwielbiają parówki. Z drugiej strony, często mamy uczucie, że zamiast podawać szybkie do przyrządzenia parówki, lepiej by było upiec kawałek wcześniej odpowiednio zamarynowanej piersi z indyka. Nie każdy ma na to czas.

Firma Indykpol wychodzi naprzeciw wszystkim zabieganym rodzicom, którzy chcą dawać swoim dzieciom wartościowe produkty spożywcze. Rozwiązaniem problemu są parówki Jedyneczki. Są one przygotowane specjalnie z myślą o zdrowiu i prawidłowym rozwoju Twojej pociechy.

Co jest wyjątkowego w parówkach Jedyneczkach?

Dostarczają one pełnowartościowego białka zwierzęcego, dodatkowo nie zawierają:

  • glutaminianu sodu,
  • fosforanów
  • mają mniej tradycyjnej soli kuchennej.

Dodatkowo można je błyskawicznie podać w domu albo wziąć do szkoły. Każde dziecko je pokocha.

Wapń w diecie dziecka

Twoje dziecko do prawidłowego rozwoju potrzebuje wapnia. Jest on podstawowym składnikiem kości, zapewnia twardość zębów, wpływa na prawidłową pracę serca. Jego niedobory mogą być przyczyną niskiego wzrostu. Na pewno masz świadomość konieczności spożywania przez dzieci mleka i jego przetworów. Musisz też wiedzieć, że w utrzymaniu odpowiedniej kondycji kości udział biorą takie składniki diety jak fosfor. Jest on, obok wapnia, głównym składnikiem kości.

Jednak duże spożycie fosforu może doprowadzić do utraty masy kostnej, hamuje bowiem wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Wszyscy jemy za dużo fosforu. Występuje on naturalnie w mięsie, rybach, jajach, mleku, orzechach. Co więcej, jest również dodawany do żywności, znajdziemy go w postaci fosforanów w koncentratach spożywczych, zupach w proszku, żywności typu fast-food. Parówki Jedyneczki są od nich wolne, przez co (przy diecie bogatej w nabiał) kości Twojego dziecka będą rosły twarde i mocne.

Skutki spożywania glutaminianu sodu

Glutaminian sodu jest dodawany do żywności w celu wzmocnienia jej smaku. Jednak posiada on właściwości alergenne. U osób wrażliwych wywołuje objawy określane mianem „syndromu chińskiej restauracji", czyli kołatanie serca, uczucie ucisku w gardle, nadmierne pocenie się. Może również wywoływać bóle i zawroty głowy. U dzieci wrażliwych glutaminian sodu może wywołać ataki podobne do padaczki. Na wystąpienie takich objawów są szczególnie narażone dzieci cierpiące na ADHD. Stwierdzono bowiem, że u dzieci tych występują często alergie pokarmowe właśnie na glutaminian sodu.

Ze swojej diety powinni go też wykluczyć wszyscy mający problemy ze zgagą oraz wrzodami, nasila bowiem ich nieprzyjemne objawy. Glutaminian zawiera sporo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do nadciśnienia. Co więcej, uważa się, że glutaminian sodu nasila apetyt, przyczyniając się do odkładania zbędnych kilogramów. W przypadku dzieci glutaminian jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ podstępnie przyzwyczaja do sztucznie podkręconego smaku jedzenia i w ten sposób uzależnia od „śmieciowego jedzenia". Związek ten jest powszechnie dodawany do żywności. Jednym ze sposobów na jego ograniczenie w diecie Twojego dziecka jest podanie mu parówek Jedyneczek.

W diecie Twojego dziecka jest za dużo soli

Sól jest przyprawą powszechną w naszej kuchni. Już od najmłodszych lat przyzwyczajamy dzieci do jej smaku, powodując swego rodzaju uzależnienie. Zarówno w naszej diecie jak i diecie naszych dzieci jest zdecydowanie za dużo soli, a dokładnie rzecz biorąc sodu. Nadmierne spożycie tego pierwiastka prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu. Skutkami tego mogą być zawały serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia pracy nerek, choroby nowotworowe, czy osteoporoza. Oczywiście te wszystkie choroby ujawniają się przeważnie w późniejszym wieku, ale pracujemy na nie już w dzieciństwie. Ograniczenie dziecku soli zaowocuje lepszym zdrowiem w dorosłym życiu.

W parówkach Jedyneczkach ilość tradycyjnej soli kuchennej, czyli chlorku sodu, została zmniejszona i zastąpiona korzystniejszym dla dziecka chlorkiem potasu.

Parówki Jedyneczki - źródło pełnowartościowego białka

Należy też pamiętać, że w parówkach Jedyneczkach większość składników mięsnych stanowi mięso drobiowe. Mięso to jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędnym składnikiem budulcowym, szczególnie ważnym dla rozwijających się organizmów dzieci.
Wśród dodatkowych zalet parówek Jedyneczek wymienić należy ich indywidualny sposób pakowania. Dzięki temu Twoje dziecko może je wziąć do szkoły, na wycieczkę, czy zjeść w autobusie, kiedy wraca z dodatkowych zajęć. A Ty możesz być spokojna, że Twoje dziecko zjadło zdrową przekąskę, a nie prowadzące do otyłości i chorób cywilizacyjnych batonik, czy chipsy.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności