Dieta Twojego dziecka
Jelita a odporność dziecka
Czy wiecie, że jelita to ośrodek szkoleniowy? Co dziecko w nim trenuje? Odporność. Kto jest trenerem? Mikroorganizmy mieszkające w jelitach.
Skąd się bierze odporność?
Szacuje się, że 80% odporności dziecka pochodzi z jelit, ponieważ to w nich znajduje się tkanka odpornościowa. Dziecko rodząc się nie ma do końca ukształtowanej odporności. Ta odporność w dużym stopniu zależy od bakterii jelitowych. Jeżeli maluch ma dobrze i prawidłowo zbudowaną mikroflorę przewodu pokarmowego, jego układ odpornościowy lepiej i szybciej dojrzewa, co skutkuje mniejszą liczbą chorób oraz mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia alergii i chorób autoimmunologicznych.
Jak niemowlę nabywa bakterie jelitowe?
Płód w brzuchu mamy ma praktycznie sterylne jelita, czyli nie mieszkają w nich żadne drobnoustroje.
Zasiedlanie jelit dziecka mikroorganizmami zaczyna się w momencie przejścia przez drogi rodne matki, czyli podczas porodu naturalnego. Jeżeli mama ma prawidłową mikroflorę pochwy, noworodek dostanie od niej piękny prezent w momencie przyjścia na świat.
Gdy dziecko rodzi się za pomocą cesarskiego cięcia, pierwsze mikroorganizmy z jakimi ma kontakt to bakterie szpitalne na przykład z fartucha pielęgniarki. Badania pokazują, że dzieci rodzone drogą cesarskiego cięcia są szczególnie narażone na otyłość, alergie oraz zespół metaboliczny; a to wszystko miedzy innymi z powodu niewłaściwej mikroflory na stracie.
Kolejnym ważnym czynnikiem, pozwalającym dobrym bakteriom zamieszkać w jelitach maluszka, jest karmienie piersią.
Jeżeli karmienie piersią jest niemożliwe, należy spytać pediatrę o probiotyk, który można podawać dziecku od pierwszych dni życia, w celu prawidłowego zasiedlenia jego przewodu pokarmowego.
Co daje dziecku prawidłowa mikroflora jelitowa?
- dobrze działający układ odpornościowy,
- mniejsze ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego, czyli rozwoju w nim szkodliwych bakterii,
- witaminy z grupy B i K,
- enzymy bakteryjne wspomagające trawienie, na przykład łatwiej może przebiegać rozkład cukru mlecznego laktozy;
- poprawę motoryki jelit, co m.in. zapobiega zaparciom,
- uszczelnienie jelita,
- Zaburzenia składu mikroflory jelitowej (spowodowane np. antybiotykoterapią) niosą ryzyko nawracających infekcji, nie tylko przeziębień, ale też zapaleń dróg moczowych, czy infekcji układu pokarmowego.
Co wpływa na mikroflorę żyjąca w przewodzie pokarmowym dziecka?
Na mikroflorę obecną w jelitach dziecka wpływają:
- rodzaj porodu;
- mikroflora matki – nie tylko ta z mleka, drobnoustroje obecne w organizmie mamy oddziałują już na płód;
- sposób karmienia (mleko matki, a w późniejszym okresie również pokarmy stałe zawierające na przykład błonnik);
- przyjmowanie antybiotyków , które wybijają również dobre bakterie żyjące w jelitach, kompletnie zmieniając skład mikroflory jelitowej; im w późniejszym wieku dziecko zetknie się z antybiotykiem, tym lepiej;
- otoczenie – nadmierna higiena w środowisku, w którym dziecko przebywa, powoduje, że układ odpornościowy nie ma na kim trenować i w rezultacie mogą się rozwinąć alergie i choroby autoimmunologiczne;
- przyjmowanie probiotyków („dobre” mikroorganizmy) i prebiotyków (substancje wspierające rozwój dobrych mikroorganizmów) – dziecko może dostawać zarówno probiotyki w formie farmaceutyków, jak i jeść kiszonki. Już od dwunastego miesiąca życia w diecie dziecka mogą się znaleźć kiszonki (kiszone ogórki, kiszona kapusta);
- czynniki genetyczne.
Jak leczyć zaburzenia mikroflory jelitowe?
Zaburzenia mikroflory jelitowej leczy się stosując probiotyki i prebiotyki:
Probiotyki
- w aptekach są dostępne preparaty jedno- i wieloszczepowe; czyli zawierające jeden lub kilka rodzajów mikroorganizmów;
- preparaty jednoszczepowe pomagają rozwiązać konkretny problem (biegunkę, poprawiają odporność); na przykład szczepLactobacillus rhamnosusGG (Lb GG) zmniejsza zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych, jeżeli jest stosowany przez przynajmniej 3 miesiące. Zatem trzeba go zacząć podawać na przykład w lipcu, żeby zadziałał we wrześniu. Probiotyk, to nie antybiotyk, nie działa natychmiast.
- probiotyk wieloszczepowy jest dobry na odbudowę mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii. Jednak należy go podawać do kilku tygodni, a nawet miesięcy, po zakończeniu przyjmowania antybiotyku.
- probiotyki podajemy dziecku w trakcie jedzenia, powinno je popijać letnią wodą, nie wyjmujemy ich z kapsułek. Preparaty w proszku rozpuszczamy bezpośrednio przed wypiciem.
- dobry probiotyk jednoszczepowy kosztuje ponad 20 PLN, wieloszczepowy powyżej 35 PLN.
Naturalne prebiotyki
- siemię lniane,
- skrobia oporna – obecna w zimnych ziemniakach (czyli maluch może zjeść letnie kluski leniwe), ugotowanym, wystudzonym ryżu oraz w pełnych, nieoczyszczonych ziarnach zbóż
- inulina – jest obecna m.in. w cykorii, porze, cebuli, bananach,
- błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie – znajduje się w jabłkach ze skórką, malinach, gruszkach, marchwi, dyni, burakach, suchych nasionach roślin strączkowych (fasoli, soczewicy).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|