Dieta Twojego dziecka
Mleko matki – naturalna szczepionka
Mleko mamy działa jak naturalna szczepionka, zawiera składniki, które chronią niemowlę przed szkodliwym działaniem bakterii i wirusów.
Szczególnie cenne jest początkowe mleko, tzw. siara (inaczej colostrum), niemowlak karmiony piersią je ją przez pierwszy tydzień życia. Siara to gęsty, żółtawy płyn, którego kolor pochodzi od wysokiej zawartości beta-karotenu. Część mam boi się, że w pierwszych dniach po porodzie mają za mało pokarmu, ale to zupełnie normalne. Żołądek noworodka jest bardzo mały, na jeden raz przyjmuje tylko 2-10 ml mleka, czyli 1-2 łyżeczki od herbaty. Jednak ważne jest, aby rozpocząć karmienie piersią w pierwszych godzinach po porodzie, tak aby cenne składniki dostały się do organizmu maluszka.
Siara zawiera:
- Lizozym – powstrzymuje on rozwój bakterii; jest ważnym czynnikiem przeciwinfekcyjnym.
- Laktoferynę – działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo; laktoferyna wiąże jony żelaza, przez co uniemożliwia rozwój części bakterii oraz grzybów; co więcej, pomaga budować ścianę jelita, co z kolei utrudnia przedostanie się bakterii z układu pokarmowego do układu krążenia noworodka i rozwój infekcji. Laktoferyna działa przeciwko rotawirusom, wirusowi grypy, wirusowi opryszczki typu 1 i 2, ludzkiemu wirusowi niedoboru odporności (HIV), wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV).
- Immunoglobuliny – układ odpornościowy mamy wytwarza w swoim organizmie przeciwciała, które matka przekazuje wraz z mlekiem swojemu dziecku – działają one przeciwko bakteriom, wirusom alergenom i pasożytom. To niezwykle ważna forma budowania odporności noworodka, ponieważ jego układ odpornościowy dopiero się buduje i uczy.
Warto podkreślić, że jakość mleka kobiecego jest uwarunkowana osobniczo, co oznacza, że jeżeli matka jest w dobrej kondycji, to również jej mleko będzie bardziej wartościowe dla dziecka.
Co zrobić w sytuacji kiedy matka nie może karmić piersią? W takim przypadku Europejskie Stowarzyszenie Neonatologii i Perinatologii oraz Amerykańska Akademia Pediatrii zalecają rozwiązanie jeszcze rzadko u nas stosowane, aczkolwiek warte rozważenia, otóż radzą stosować mleko kobiece pochodzące z banku mleka, a dopiero w następnej kolejności myśleć o preparatach do żywienia niemowląt wytwarzanych na bazie mleka krowiego.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|