Dieta Twojego dziecka

Nastolatki na diecie

21-10-2014

Według badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka nastolatki odżywiają się źle. Około 20% z nich wychodzi z domu bez zjedzenia śniadania, a ponad 50% nie bierze ze sobą drugiego śniadania. Dodatkowo, krótkie przerwy w szkole sprzyjają zaspakajaniu głodu szybkim „batonem”. Co więcej, sposób odżywiania się nastolatków jest przeważnie bardzo monotonny. Z drugiej strony wśród młodzieży panuje kult ładnego wyglądu i niechciane kilogramy stają się sprawą „być albo nie być”. I wtedy pojawia się problem odchudzania.

Wśród nastolatek wiedza o odchudzaniu jest niewielka. Do najczęstszych błędów należą:

  • całkowita rezygnacja z tłuszczów  - a przecież są i dobre tłuszcze, niezbędne w diecie, zwłaszcza uczących się dzieci/młodzieży; co więcej w tłuszczach znajdują się potrzebne do prawidłowego rozwoju witaminy (E, D, A, K);
  • nadmiar białka – oczywiście ono jest potrzebne w diecie, co więcej przyspiesza odchudzanie, ale jego nadmiar niepotrzebnie obciąża organizm;
  • wykluczenie z diety cukrów (węglowodanów) – a obok tuczących cukrów prostych, istnieją dające energię do życia węglowodany złożone;
  • rezygnacja z mięsa – mięso stanowi źródło dobrze przyswajalnego żelaza i jest potrzebne, zwłaszcza obficie miesiączkującym dziewczynkom;
  •  spożywanie produktów typu :light” – w produktach tych tłuszcz przeważnie zostaje zastąpiony cukrami (coś musi dodawać smaku), lub na odwrót, albo wprowadzane są sztuczne substancje słodzące, tak czy inaczej nie jest to najzdrowsza opcja;
  • zbyt restrykcyjne diety – rozregulowują cały metabolizm, nie tylko mogą doprowadzić do tego, że tyje się na przysłowiowym „listku sałaty”, ale też mogą zaburzyć na przykład miesiączkowanie.

Jak powinien odchudzać się nastolatek (i nastolatka)?

  • jeść 5 posiłków dziennie – 3 tzw. główne, czyli solidne śniadanie, obiad i kolację oraz dwa mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek) zapobiegające napadom głodu;
  • 1-2 porcje dziennie pełnowartościowego białka (mięso drobiowe, ryby, jaja, rośliny strączkowe: fasola, cieciórka, bób);
  • spożywać produkty zawierające wapń (3 porcje dziennie) – naturalny jogurt, kefir, mleko, ryby ze szkieletem (na przykład szprotki), sezam, suszone figi;
  • dostarczać do organizmu dobre tłuszcze – olej rzepakowy, olej lniany, oliwa, ryby, orzechy;
  • do każdego posiłku należy jeść warzywo;
  • ograniczyć spożycie owoców – na przykład do dwóch porcji jedzonych w postaci jabłka na II śniadanie oraz grejpfruta na podwieczorek;
  • wyrzucić z diety wszelkie słodycze, słone przekąski oraz wody smakowe i napoje gazowane;
  • jak najwięcej się ruszać.

 

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności