Dieta Twojego dziecka
Nie unikaj śniadań
01.07.2012
Rano chcesz pospać jak najdłużej, potem w pośpiechu się ubierasz i wybiegasz z domu, czasem może uda ci się wypić na stojąco kawę. O śniadaniu nawet nie myślisz, a to poważny błąd. Śniadanie nie tylko doda ci energii, tak potrzebnej w ciągu dnia, ale i pomoże schudnąć...
Dlaczego warto jeść śniadanie?
- zyskujemy energię na cały dzień, poprawiamy pamięć - kiedy śpimy, nasz organizm nie dostaje świeżego dopływu energii, rano mamy więc jej niedobór. Nie jedząc śniadania, zmuszamy organizm do przejścia na energooszczędny bieg. Efektem tego są problemy z koncentracją, zapamiętywaniem oraz większa podatność na stres. Śniadanie dostarcza nam paliwa, nasz mózg może zacząć dzień na pełnych obrotach, a my mamy dobry humor i energię do działania.
- tracimy zbędne kilogramy - po całonocnej głodówce budzimy się z niskim poziomem glukozy we krwi; jest ona jedynym źródłem energii dla mózgu. Kiedy wychodzimy z domu głodni, nasz mózg ma poważny niedobór energii i wysyła rozpaczliwe sygnały prosząc o dawkę cukru (glukozy), wtedy sięgamy po batonik, czy drożdżówkę, które na krótko zaspokoją głód, ale zamiast dostarczać ważnych składników odżywczych (jak białko, żelazo, witamina C), dostarczają cukier i tłuszcz odkładane w postaci tkanki zapasowej. Jedząc śniadanie, przynajmniej do południa nie mamy apetytu na słodycze.
- chronimy żołądek przed wrzodami - rano wydzielanie soków żołądkowych jest nasilone. Jeżeli systematycznie wychodzimy z domu na czczo, przewód pokarmowy stale jest podrażniany, efektem czego mogą być wrzody.
Idealne śniadanie:
- dostarcza ok. 25% energii potrzebnej na cały dzień (czyli przy diecie 2000 kcal będzie to ok. 500 kcal)
- zawiera węglowodany złożone (pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne)
- zawiera białko (chuda wędlina np. drobiowa, nabiał)
- dostarcza mało tłuszczów
- zawiera warzywa i owoce
Przykładowe śniadania:
- pieczywo razowe cienko posmarowane miękką margaryną, polędwica drobiowa, kiełki soi, mała papryka; do picia - kefir
- omlet z szynką: 2 jajka, plaster szynki z indyka, łyżeczka oleju rzepakowego, łyżka drobno posiekanej cebulki - jajka wbij do miseczki, roztrzep je z pieprzem i odrobiną soli, dodaj drobne kawałki szynki i cebulkę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę jajeczną. Smaż to momentu, kiedy środek się zetnie. Jedz z pomidorem. Do picia - jogurt naturalny.
- kanapka z pastą rybną: usuń ości z makreli, rybę zmiksuj z posiekaną cebulką i twarożkiem, przypraw pieprzem i papryką. Pastą rybną posmaruj bułkę grahamkę. Jedz z sałatką z kiszonego ogórka i papryki. Do picia - szklanka soku pomidorowego.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|