Dieta Twojego dziecka

Niemowlak - żywienie naturalne

23.07.2013

Karmienie piersią to najkorzystniejszy, najbardziej racjonalny oraz najwygodniejszy sposób żywienia niemowląt „wymyślony” przez samą naturę. Oczywiście decyzja jak karmić należy do matki. Dziecko karmione sztucznym mlekiem również będzie rozwijać się prawidłowo.

Karmienie piersią:

  • jest jednym z pierwszych bodźców, jakim podlega dziecko, kształtującym reakcje społeczne;
  • stanowi element wczesnej profilaktyki chorób cywilizacyjnych;
  • jest korzystne również dla matki – przyjmuje się, że zmniejsza ono ryzyko występowania raka sutka i jajników.

Zalety pokarmu kobiecego:

  • jest doskonale dostosowany do potrzeb dziecka;
  • zawiera wszystkie składniki odżywcze w ilościach optymalnych dla rozwoju niemowlaka;
  • białko mleka kobiecego jest dobrze przyswajane przez organizm maluszka (nie zawiera takich składników uczulających jak białka mleka krowiego);
  • zawiera substancje chroniące organizm dziecka przed zakażeniami i wzmacniające odporność, takie jak m.in.:
    - przeciwciała – czyli elementy układu odpornościowego,
    - leukocyty (białe krwinki) – chroniące organizm przed bakteriami i wirusami,
    - lizozym – enzym działający bakteriobójczo,
    - laktoferynę – białko wiążące żelazo i unieszkodliwiające bakterie,
  • zawiera nukleotydy, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają wchłanianie żelaza oraz korzystnie wpływają na przewód pokarmowy dziecka;
  • zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwas dokozaheksaenowy DHA i kwas arachidonowy), które są potrzebne do rozwoju układu nerwowego niemowlaka;
  • zawiera dobrze przyswajalny tłuszcz; ilość tłuszczu w mleku zmienia się w zależności od pory dnia, a nawet podczas jednorazowego karmienia;
  • zawartość składników mineralnych w mleku kobiecym jest ponad 3 razy mniejsza niż w mleku krowim – dzięki temu nerki niemowlaka nie są za mocno obciążone;
  • w porównaniu do mleka krowiego zawiera więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K);
  • zawiera tzw. czynnik wzrostu.

Od czego zależy jakość mleka matki?

Na jakość mleka matki w dużym stopniu wpływa jej sposób odżywiania się.

Kobieta karmiąca powinna:

  • spożywać posiłki lekkostrawne;
  • unikać potraw wzdymających, smażonych, a nawet uważać na pieczywo razowe;
  • stosować dietę bogatą w białko o wysokiej wartości odżywczej, a więc najlepiej białko zwierzęce z chudego mięsa (indyk, królik);
  • jeść warzywa i owoce;
  • pić – przynajmniej 2 l płynów dziennie (woda mineralna, soki warzywne, słaba herbata);
  • unikać mocnej herbaty, kawy, ostrych przypraw i alkoholu.

Mama karmiąca absolutnie nie może stosować restrykcyjnych diet odchudzających, czy nawet preparatów wspomagających odchudzanie. Wszystko co je przechodzi do jej mleka i tym się żywi również niemowlak!

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia, potem stopniowo należy podawać im produkty uzupełniające, jednocześnie karmiąc piersią do końca 1 roku życia, a nawet dłużej.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności