Dieta Twojego dziecka

Obiad przedszkolaka

08-11-2023

To co je przedszkolak, jest podwójnie ważne. Po pierwsze jego posiłki dostarczają mu składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju. Po drugie kształtują się jego zwyczaje żywieniowe. Wiemy już, jak powinno wyglądać śniadanie przedszkolaka, a co z obiadem?

Zgodnie z tradycją oraz klasyczną dietetyką obiad powinien składać się z zupy, drugiego dania, napoju i deseru. Czy ta reguła dotyczy także dzieci w wieku przedszkolnym? W przypadku kiedy drugie danie jest sycące oraz ma wysoką gęstość odżywczą (czyli zawiera dużo wszystkich składników odżywczych) spokojnie można zrezygnować z zupy, a tym bardziej z deseru.

Jaka zupa dla przedszkolaka

Zupy dla dzieci w wieku przedszkolnym powinny być gotowane na wywarach roślinnych, bulionach drobiowych lub mięsno-warzywnych. Zupy można podprawiać jogurtem naturalnym lub śmietaną (zawierającą 12% lub 18% tłuszczu). Nie należy natomiast stosować zasmażek.

Zupy mogą mieć klasyczną postać, a więc zawierać warzywa pokrojone w kostkę. Można też, dla urozmaicenia lub też dla przemycenia nielubianych warzyw, zupę zmiksować i podać ją w postać kremu.

Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie kilkudaniowych obiadów, albo takie obiady to za dużo dla naszego przedszkolaka, zupy nie są obowiązkowe w obiadowym menu. Warto jednak pamiętać, że stanowią one, stosunkowo chętnie przez dzieci jedzoną, formę podania warzyw. Jeżeli maluch nie je zupy na obiad, można od czasu do czasu podać mu ją na kolację.

Co z drugim daniem?

Drugie danie powinno zawierać produkty białkowe, takie jak: chude mięso, drób, ryby, jaja, czy rośliny strączkowe (soczewicę, ciecierzycę). Wśród najbardziej pożądanych gatunków mięs wymienić należy: indyka, kurczaka, cielęcinę. Ryba powinna się znaleźć na talerzu malucha przynajmniej raz w tygodniu. Można ją podawać pieczoną w folii/pergaminie, w postaci kotletów, czy pulpetów rybnych, w ostateczności smażoną (najlepiej jednak bez panierki, choć wiadomo, że maluchy ją lubią). Również raz w tygodniu warto podać dziecku strączki. Warzywne leczo z soczewicą, spaghetti z soczewicą w sosie pomidorowym, czy kotleciki z ciecierzycy stanowić będą ciekawe i wartościowe urozmaicenie menu malucha. Jeżeli nie macie czasu na namaczanie i gotowanie strączków, możecie użyć warzyw strączkowych z puszki (są i takie przygotowywane na parze) lub ze słoika.  

Na obiadowym talerzu nie może zabraknąć warzyw. W idealnej sytuacji powinny one stanowić aż połowę dania, najlepiej w postaci surówki, ewentualnie warzyw pieczonych albo gotowanych na parze (zdrowsza opcja) lub w wodzie.

Talerz przedszkolaka uzupełniają węglowodany w postaci ryżu (jeżeli maluch akceptuje najlepiej brązowego), kasz (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, komosy ryżowej, amarantusa), makaronów, czy ziemniaków (gotowanych lub w postaci puree).

Przedszkolak nie powinien jeść potraw smażonych częściej niż dwa razy w tygodniu. Poleca się pieczenie (można je stosować również do przygotowywania kotletów), gotowanie (w tym na parze) oraz duszenie.

Dziecko w wieku przedszkolnym powinno unikać jedzenia surowego mięsa (stek, tatar) oraz ryb (sushi). Istnieje bowiem możliwość zarażenia salmonellą albo innymi bakteriami oraz pasożytami.

Unikajmy też podawania dzieciom zup z torebki, czy sosów z proszku. Poza wysokim stopniem przetworzenia z reguły zawierają one dużo soli. Dzieci nie potrzebują mocno dosolonych potraw. Po co więc kształtować w nich szkodliwy na dłuższą metę nawyk dosalania?

Co przedszkolak powinien pić na obiad?

Standardowo do picia najlepsza będzie czysta woda. Można urozmaicić ją plastrem cytryny, pomarańczy, ogórka albo listkami świeżych ziół. Maluchowi można podać również herbatki owocowe, rooibos, kompot lub sok świeżo wyciskany z owoców czy sok warzywny. Pamiętajmy jednak, że przedszkolak może pić do 150 ml soków owocowych w ciągu doby.

Nie bójmy się popijania w trakcie jedzenia. To nieprawda, że sok trawienny zostanie rozcieńczony. Natomiast niewątpliwie popijanie może ułatwić maluchowi przełykanie.

 

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności