Dieta Twojego dziecka

Podwieczorek dla malucha

13-11-2018

W przedszkolu dzieci na podwieczorek najczęściej dostają kanapki. Nie jest to błędem, jednak od takich kanapek nie tylko wieje nudą, ale co więcej, maluchy nie uczą się jak różnorodne, zarówno pod względem składników, jak i konsystencji, mogą być posiłki.

Podwieczorek jest tylko posiłkiem uzupełniającym. Dzięki niemu dzieci unikają głodu pomiędzy przedszkolnym obiadem, a kolacją jedzoną w domu. Warto jednak pokusić się tutaj o różnorodne dania, tak żeby rozwijać wyobraźnię kulinarną maluchów i wzbogacać ich dietę.

Poniżej znajdziecie propozycje podwieczorków, zarówno do wdrożenia w przedszkolach, jak i w domowej kuchni:

  • koktajl owocowy (jogurt ze zmiksowanymi owocami) + ciasto drożdżowe,
  • twarożek na słodko z waflami ryżowymi i owocami,
  • twarożek na słono – twarożek z na przykład z koperkiem i śmietaną, podawany jako dip i do tego warzywa, takie jak marchewka, papryka, seler naciowy, pokrojone w słupki do maczania,
  • ryż z jabłkiem – ugotowany ryż podany ze startym jabłkiem (albo gruszką), posypany cynamonem oraz zmielonymi orzechami włoskimi albo laskowymi i polany jogurtem naturalnym – tradycyjnie to danie się zapieka, ale świetnie smakuje również bez zapiekania,
  • zamiast ryżu z jabłkiem może być kasza gryczana z jabłkiem, albo kasza jaglana z jabłkiem – też są pyszne.
  • kolba kukurydzy z wody z masełkiem + sok marchwiowo-jabłkowy + orzechy laskowe,
  • budyń na mleku (może być „mleko” roślinne, ale konieczne wzbogacane w wapń) z owocami lub ewentualnie polany sokiem, np. malinowym + orzechy włoskie,
  • naleśniki z twarogiem (do ciasta naleśnikowego można dodawać obok mąki pszennej mąkę gryczaną, albo razową, mąkę z ciecierzycy, itp.), posypane cynamonem + owoce sezonowe,
  • serek wiejski na słodko (np. z miodem i żurawiną albo z borówką) lub w postaci naturalnej z warzywami,
  • kisiel owocowy + ciasto drożdżowe + maślanka/jogurt naturalny,
  • racuchy na jogurcie/maślance + owoce,
  • makaron z truskawkami/malinami/jagodami i jogurtem,
  • kakao + chałka,
  • budyń z kaszy jaglanej z owocami.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności