Dieta Twojego dziecka

Spaghetti dla niejadka

22.05.2012

Przedstawiam wam spaghetti, które uwielbia mój mały, domowy niejadek. Nie do końca jest zgodne z regułami kuchni włoskiej, ale za to jest przyrządzone zgodnie z regułami sztuki dietetycznej. Jest banalnie proste w przygotowaniu, bogate w składniki odżywcze, a do tego po prostu smaczne. Zje je nie tylko dziecko, ale i mąż.

Porcja sosu: ok. 300 kcal, 26 g białka, 18,5 g tłuszczu, 11 g węglowodanów, 3 g błonnika

Sos na 4 porcje:

  • 0,5 kg mięsa z indyka na kotlety (Samo Dobro, Indykpol)
  • 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • pieprz + makaron (najlepiej razowy)

Na dno głębokiej patelni wlać trochę wody, zagotować ją. Dodać mięso mielone, poddawać obróbce termicznej mieszając (tak żeby mięso nie pozlepiało się w duże grudy). Kiedy mięso przestanie być surowe dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Chwilę dusić na małym ogniu. Na koniec duszenia dodać zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, dodać oliwę. Wymieszać. Podawać z makaronem ugotowanym al'dente. Posypać natką pietruszki.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności