Dieta Twojego dziecka
Test wiedzy o żywieniu dzieci
Sprawdź ile wiesz o prawidłowym żywieniu swojej pociechy.
Pamiętacie hasło „pij mleko, będziesz wielki”? Przez lata stanowczo zalecano dzieciom picie mleka. Jednak w ostatnich latach pojawiły się głosy, że mleko nie jest wcale takie dobre i należy je wykluczać z diety człowieka. Zatem, czy to prawda, że najlepszym źródłem wapnia w diecie dziecka są mleko i jego przetwory (jogurty, kefiry)?
- Tak, to prawda. Zgodnie ze stanowiskiem Instytutu Żywności i Żywienia mleko i jego przetwory są najłatwiej dostępnym źródłem, dobrze przyswajalnego wapnia. Dlatego powinny się znaleźć w codziennej diecie dziecka. Oczywiście, istnieje grupa osób, która cierpi na nietolerancję laktozy. Im polecane są fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, lub mleko bezlaktozowe). Może się również zdarzyć, że ktoś rzeczywiście cierpi na alergię na białka mleka. Wtedy należy poszukać wapnia w innych produktach spożywczych (jajach, kapuście, brukselce, brokułach, soczewicy, fasoli, orzechach, kakao).
Głównym napojem w diecie dzieci powinny być tzw. herbatki ziołowe (np. napar z rumianku, albo mięty).
- Owszem, takie napary są mile widziane w żywieniu dzieci (dodajmy, że nie powinny być słodzone), ale jednak najlepszym napojem dla dziecka będzie woda mineralna. Niedobór wody może być niebezpieczny, a zwłaszcza u małego dziecka, stosunkowo łatwo do niego dochodzi. Dzieci zapominają o piciu. Dobrze jest wyrobić u swojej pociechy nawyk picia wody.
Owoce, jako doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, powinny się znaleźć w każdym posiłku dziecka.
- To nie prawda. Owoce są źródłem witamin i minerałów, ale zawierają również duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów (np. fruktozę), które należy dziecku ograniczać. Dlatego owoce jak najbardziej powinny się znaleźć w codziennym menu, ale nie w każdym posiłku. Za to z każdym posiłkiem dziecko powinno jeść warzywa.
Kwasy omega 3 (EPA i DHA) są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju (nie tylko fizycznego, ale i intelektualnego) dzieci i młodzieży. Ich bardzo dobre źródło to ryby (m.in. łosoś, śledź, halibut, pstrąg). W ostatnich latach pojawiają się głosy, że ryby są niezdrowe i wcale nie musimy ich jeść, bo świetnym źródłem kwasów omega-3 jest żywność pochodzenia roślinnego (m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany, olej rzepakowy). Czy jedzenie produktów roślinnych rzeczywiście wystarczy, żeby pokryć zapotrzebowanie na te kwasy?
- Raczej nie. W roślinach kwasy omega-3 występują w postaci kwasu ALA, a nasz organizm potrzebuje kwasów EPA i DHA. To prawda, że kwas ALA może w ciele człowieka zostać zamieniony do kwasów EPA i DHA, ale przelicznik jest słaby. Tzw. stopień konwersji (procent zamiany) ALA w EPA i DHA wynosi zaledwie 4-10%. Zatem zdecydowanie korzystniejszym źródłem kwasów omega-3 są ryby. Jeżeli nie chcemy ich podawać dziecku warto pomyśleć o suplementach diety zawierające olej rybi, czyli tzw. tranie.
Witamina C w naszym organizmie pełni różne funkcje, m.in.: przyspiesza gojenie ran, wspomaga wchłanianie żelaza, wspomaga odporność organizmu. Co zawiera jej najwięcej: cytryny, kiwi, papryka, natka pietruszki, czy owoce dzikiej róży?
- Zwycięzcą są owoce dzikiej róży (zawierają 250 – 800 mg witaminy C/100 g produktu), kolejne miejsca zajmują: natka pietruszki (269 mg/100g), papryka (125 – 200 mg/100g), kiwi (84 mg/100g) oraz cytryna (40 – 60 mg/100g).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|