Diety odchudzające

Cukier

16-12-2014

Nasze ciało potrzebuje cukru i korzysta z jego najprostszej postaci - glukozy. Mózg człowieka potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm potrzebuje glukozy, bo daje mu ona energię niezbędną do życia.

Cukier, czyli węglowodany, dostarczamy wraz z takimi produktami spożywczymi jak m.in.: chleb, ziemniaki, makaron, ryż, kasze, rośliny strączkowe, owoce.

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wystarczy zaledwie 6 g glukozy na godzinę. Mały kawałeczek ciasta zawiera siedem łyżeczek glukozy. Nie ma szans żeby nasz organizm jakoś pożytecznie je zagospodarował. Po prostu jest ich za dużo, a zatem nadmiar zostaje zmagazynowany – w postaci tkanki tłuszczowej. Otyłość to nie jedyne zagrożenie, związane z nadmiernym spożyciem cukru.

Zagrożenia, jakie niesie nadmierne spożycie cukru

Zagrożenia zostały ułożone od najlżejszych do najcięższych , choć oczywiście to ranking trochę subiektywny i nawet te „najlżejsze” mogą być bardzo kłopotliwe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia (a na pewno kosztowne):

  • psucie się zębów;
  • kłopoty z cerą (trądzik, ale i szybsze powstawanie zmarszczek);
  • przewlekłe zmęczenie;
  • zapalenie żołądka i jelita grubego;
  • brak odporności na infekcje;
  • otyłość;
  • kamica żółciowa;
  • choroby trzustki;
  • cukrzyca;
  • zawał serca;

Dodam, że ta lista wcale nie jest kompletna, wymieniać można by było jeszcze całkiem długo.

Skąd wiedzieć ile cukru jest w żywności?

W hamburgerze znajdziemy 2,5 łyżeczki cukru. W soku winogronowym ukryło się 11 łyżeczek cukru, a w napoju gazowanym ponad 12 łyżeczek.

Skąd mamy wiedzieć ile cukru jest w danym produkcie spożywczym? Trzeba czytać etykiety. Sprawdzamy ilość węglowodanów. Jeżeli w 100 g produktu znajdują się 2 g (lub mniej) węglowodanów, mamy do czynienia z żywnością niskowęglowodanową. Natomiast produkt zawierający 10 i więcej gram węglowodanów w 100 g – zaliczymy do żywności wysokowęglowodanowej.

Często cukier znajduje się w produktach, które wcale się z nim nie kojarzą (w keczupie może go być nawet około 50%). Może być również ukryty pod innymi nazwami takimi jak: węglowodany, glukoza, cukier gronowy, sacharoza, cukier trzcinowy, laktoza, maltoza.

Jak ograniczyć ilość cukru w codziennym menu?

  • czytaj etykiety;
  • zacznij rozcieńczać kupne „soki” wodą, tak żeby stopniowo pić tylko wodę, zamiast kolorowych napojów;
  • nie słódź kawy ani herbaty – możesz stopniowo zmniejszać ilość dodawanego cukru;
  • zamiast po wafelek i pączek sięgaj po orzechy, pestki i suszone owoce – one też są bogate w cukier, ale zawierają również cenne składniki pokarmowe, jak cynk, magnez, potas, witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • piecz domowe ciasta i zawsze dodawaj trochę mniej cukru niż przewiduje przepis.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności