Diety odchudzające
Czy warto jeść regularnie?
Przyzwyczajenie organizmu do stałych godzin spożywania posiłków sprzyja szczupłej sylwetce, ale nie tylko. Sprawdź dlaczego warto jeść zgodnie z biorytmem i jak to zrobić.
Rozkład posiłków w ciągu dnia
Zgodnie z założeniami klasycznej dietetyki, opartej na wiedzy o działaniu organizmu, optymalnie powinniśmy jeść od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia (a w każdym z nich powinna się znaleźć porcja warzyw lub owoców). Najlepiej żeby to były 3 większe posiłki i 2 mniejsze, jedzone w regularnych odstępach czasu, średnio co trzy godziny. Przykładowo śniadanie jemy o 7:00, drugie śniadanie o 10:00, obiad o 13:00, podwieczorek o 16:00, a kolację o 19:00.
Śniadanie powinno się jeść pomiędzy 7:00 a 9:00 (najpóźniej godzinę po przebudzeniu). Po nocy w naszym organizmie jest mało glukozy i chcąc dostarczyć sobie zastrzyk energii musimy ją uzupełnić.
Drugie śniadanie zapobiegnie napadom głodu między śniadaniem a obiadem, uzupełni niedobory energii i poprawi koncentrację.
Obiad powinien być największym posiłkiem w ciągu dnia. Najlepiej żeby jego połowę stanowiły warzywa.
Im bliżej wieczora, tym bardziej rośnie poziom galaniny w organizmie. Pobudza ona apetyt na tłuszcze. Dobrze jest zaspokoić go w korzystny dla nas sposób, jedząc na podwieczorek garstkę migdałów, czy orzechów włoskich.
Lekką kolację należy zjeść 2-3 godziny przed snem, tak żeby na noc nie obciążać żołądka i wątroby.
Co zyskujemy dzięki regularnym posiłkom
Dzięki regularnemu jedzeniu posiłków:
- Zapobiegamy wahaniom cukru we krwi i stabilizujemy produkcję insuliny, co nie tylko pomaga nam uniknąć dodatkowych kilogramów, ale też zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2.
- Unikamy podjadania – zmuszamy żołądka do ciągłej pracy, mniej tyjemy.
- Zmniejszamy magazynowanie tłuszczu przez nasze ciało, czyli nie tyjemy.
- Mamy lepszy nastrój i jesteśmy spokojniejsi – znacie to uczucie kiedy z głodu stajecie się nerwowi? Dzięki regularnym posiłkom można tego uniknąć.
- Unikamy problemów z trawieniem i wypróżnianiem – jedząc regularnie trenujemy organizm i zaczyna on działać jak w zegarku.
- Mamy więcej energii – jeżeli jemy nieregularnie organizm nigdy nie wie, kiedy dostanie dawkę energii, na wszelki wypadek działa więc na zwolnionych obrotach, a my czujemy się zmęczeni i mało wydajni.
- Unikamy wieczornego objadania się, bo jedząc systematycznie podczas dnia po prostu nie czujemy takiej potrzeby.
Jak wprowadzić regularne posiłki
- Planujmy jadłospis z wyprzedzeniem – można go rozplanować na kilka dni, a nawet na tydzień; to nie tylko pomoże regularnie jeść, ale też zarządzać domowym budżetem.
- Gotujmy na zapas – pozwoli to zaoszczędzić czas spędzony w kuchni; żeby nie było monotonnie można zmieniać dodatki, na przykład pierś z indyka pieczona w rękawie jednego dnia możemy zjeść z komosą ryżową i salsą z mango, a kolejnego z makaronem i sałatą z pomidorami. Są też tacy, którzy gotują na cały tydzień, część produktów mrożąc.
- Spróbujmy przygotowywać sobie lunchboxy – nawet gdy pracujemy w domu – dzięki temu wyrobimy sobie nawyk, a poza tym łatwiej jest sięgnąć po coś już przygotowanego, niż w ciągu dnia tworzyć posiłek od podstaw.
- Ustawmy sobie przypomnienia w telefonie – z czasem nie będą już potrzebne, bo sam żołądek zacznie działać jak budzik.
Jak oszukać głód
Próbujecie jeść regularnie, zachowując odpowiednie przerwy między posiłkami, ale jesteście przyzwyczajeni do podjadania, a organizm natarczywie domaga się pokarmu? Można spróbować oszukać głód:
- Wypić szklankę wody – najlepiej ciepłej; może być z cytryną, limonką, grejpfrutem, miętą, melisą, itp.. Po pierwsze na chwilę wypełni żołądek, oszukując głód. Po drugie, ważniejsze, o ile nie jesteśmy silnie odwodnieni, sygnał głodu i pragnienia jest taki sam. Zatem jeżeli poczujemy się głodni, wielce prawdopodobne, że po prostu chce nam się pić.
- Sięgnąć po miętowa gumę do żucia albo umyć zęby miętową pastą.
- Unikać wychłodzenia, kiedy jest nam zimno jemy więcej, bo organizm potrzebuje dodatkowej energii.
- Zająć się czymś, co pochłonie naszą uwagę – często jemy z nudów.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|