Diety odchudzające
Dieta Kopenhaska
Mimo, że dieta kopenhaska jest jedną z bardziej znanych diet i daje szybki ubytek masy, odradzam jej stosowanie. Trudno ją uznać za bezpieczną dla zdrowia. Zbędne kilogramy równie szybko znikają w czasie kuracji, jak powracają po jej zakończeniu.
Zasady
- Dieta dostarcza tylko 500-900 kcal/dzień
- Należy ściśle trzymać się wyznaczonego jadłospisu
- Śniadanie: czarna kawa + kostka cukr
- Obiad i kolacja powinny być niskotłuszczowe i wysokobiałkowe. Czyli je się przede wszystkim jajka, chude mięso (np. indyk, kurczak), zielone warzywa. Nie używa się soli. Do picia (poza kawą rano) niegazowana woda mineralna.
- Czas trwania: 13 dni
- Ubytek wagi: 10-20 kg
Kto może ją stosować?
Ewentualnie zdrowi dorośli – jednak ja nikomu jej nie polecam.
Kto na pewno nie powinien jej stosować?
Osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę, nadciśnienie, pracujące fizycznie, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Plusy diety
- Szybka utrata wagi.
- Dieta nie jest skomplikowana w przygotowaniu, jej składniki nie są szczególnie drogie.
Minusy diety
- Dieta kopenhaska nie jest prawidłowo zbilansowana. Nie dostarcza wystarczającej ilości składników odżywczych, dlatego absolutnie nie można jej stosować przez dłuższy czas.
- Dieta ta dostarcza zbyt mało kalorii w ciągu doby. Dieta odchudzająca ma być deficytowa pod względem ilości kalorii, ale nie powinno być ich mniej niż 1000 kcal/dzień. Tak niska ilość energii dostarczana z dietą powoduje, że osoby na niej będące są rozdrażnione, trudno im skupić uwagę na wykonywanych czynnościach, cierpią na bóle głowy, nieustannie są głodne. Mogą się też zdarzyć omdlenia!
- Dieta dostarcza mało błonnika – co grozi zatwardzeniami.
- Dieta jest monotonna.
- Przy tak szybkiej utracie wagi efekt jo-jo praktycznie gwarantowany. Chyba że gruntownie zmieni się swoje zwyczaje żywieniowe (najlepiej na model zgodny z piramidą zdrowego żywienia) po zaprzestaniu kuracji odchudzającej.
Mimo, że dieta kopenhaska jest jedną z bardziej znanych diet i daje szybki ubytek masy, odradzam jej stosowanie. Trudno ją uznać za bezpieczną dla zdrowia. Zbędne kilogramy równie szybko znikają w czasie kuracji, jak powracają po jej zakończeniu.
Pamiętajcie też, że kto zastosował dietę kopenhaską, może ponownie ją przejść dopiero za dwa lata.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|