Diety odchudzające

Dieta paleo

16-05-2018

Dieta paleo, czyli dieta człowieka pierwotnego, została rozpropagowana przez dr Lorena Cordaina. Stworzył on nową dietę, opierając się na wiedzy o tym, co jedli ludzie z epoki kamienia. Dr Cordain uważał, że sposób żywienia przez niego zaproponowany doskonale odpowiada potrzebom i uwarunkowaniom genetycznym organizmu współczesnego człowieka.

Twórca diety paleo podkreślał, że ludzie paleolitu byli szczupli, sprawni fizycznie i nie znali chorób cywilizacyjnych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że długość życia tych ludzi wynosiła średnio 30 lat, a sprawni i szczupli byli młodzi myśliwi, podczas gdy posążki paleolitycznych kobiet (które miały mniej ruchu) ukazują raczej ich szerokie biodra oraz wydatne piersi i brzuchy.

Założenia diety paleo

Dieta jest inspirowana stylem żywienia naszych przodków, ale nie zakłada wiernego naśladownictwa, lecz wykluczenie z naszego menu tego, czego ludzie pierwotni nie jedli.

W diecie tej można jeść:

  • chude mięso (dziczyznę, chudą wołowinę, drób – zwłaszcza piersi bez skóry, królika)
  • najlepiej z wypasu pastwiskowego, albo w ogóle „dzikie”,
  • ryby i owoce morza (tuńczyka, halibuta, dorsza, pstrąga, krewetki, kraby, małże),
  • jaja,
  • owoce,
  • warzywa nie zawierające skrobi,
  • grzyby,
  • orzechy i pestki.

Z diety należy wykluczyć:

  • zboża (czyli pieczywo, makarony, kasze, pizzę, itd.),\
  • rośliny strączkowe (soczewicę, soję, bób, ciecierzycę, itd.),
  • ziemniaki,
  • mleko i jego przetwory,
  • cukier i sól,
  • wszelką żywność przetworzoną (np. kiełbasę, dania gotowe, ciasta).

Zalety diety paleo

  • ma stosunkowo wysoką gęstość odżywczą – czyli dostarcza wielu, różnych składników odżywczych;
  • przykłada szczególną uwagę do jakości żywności;
  • dla części osób korzystny jest fakt, że nie zawiera glutenu, laktozy, czy białek mleka krowiego;

Wady diety paleo

  • w przypadku osób intensywnie trenujących, lub osób chorujących na Hashimoto, dieta paleo może dostarczać za mało węglowodanów;
  • możliwość wystąpienia niedoborów wapnia;
  • dieta ta nie jest zgodna z obowiązującymi schematami żywienia.  
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności