Diety odchudzające
Dieta paleo
Dieta paleo, czyli dieta człowieka pierwotnego, została rozpropagowana przez dr Lorena Cordaina. Stworzył on nową dietę, opierając się na wiedzy o tym, co jedli ludzie z epoki kamienia. Dr Cordain uważał, że sposób żywienia przez niego zaproponowany doskonale odpowiada potrzebom i uwarunkowaniom genetycznym organizmu współczesnego człowieka.
Twórca diety paleo podkreślał, że ludzie paleolitu byli szczupli, sprawni fizycznie i nie znali chorób cywilizacyjnych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że długość życia tych ludzi wynosiła średnio 30 lat, a sprawni i szczupli byli młodzi myśliwi, podczas gdy posążki paleolitycznych kobiet (które miały mniej ruchu) ukazują raczej ich szerokie biodra oraz wydatne piersi i brzuchy.
Założenia diety paleo
Dieta jest inspirowana stylem żywienia naszych przodków, ale nie zakłada wiernego naśladownictwa, lecz wykluczenie z naszego menu tego, czego ludzie pierwotni nie jedli.
W diecie tej można jeść:
- chude mięso (dziczyznę, chudą wołowinę, drób – zwłaszcza piersi bez skóry, królika)
- najlepiej z wypasu pastwiskowego, albo w ogóle „dzikie”,
- ryby i owoce morza (tuńczyka, halibuta, dorsza, pstrąga, krewetki, kraby, małże),
- jaja,
- owoce,
- warzywa nie zawierające skrobi,
- grzyby,
- orzechy i pestki.
Z diety należy wykluczyć:
- zboża (czyli pieczywo, makarony, kasze, pizzę, itd.),\
- rośliny strączkowe (soczewicę, soję, bób, ciecierzycę, itd.),
- ziemniaki,
- mleko i jego przetwory,
- cukier i sól,
- wszelką żywność przetworzoną (np. kiełbasę, dania gotowe, ciasta).
Zalety diety paleo
- ma stosunkowo wysoką gęstość odżywczą – czyli dostarcza wielu, różnych składników odżywczych;
- przykłada szczególną uwagę do jakości żywności;
- dla części osób korzystny jest fakt, że nie zawiera glutenu, laktozy, czy białek mleka krowiego;
Wady diety paleo
- w przypadku osób intensywnie trenujących, lub osób chorujących na Hashimoto, dieta paleo może dostarczać za mało węglowodanów;
- możliwość wystąpienia niedoborów wapnia;
- dieta ta nie jest zgodna z obowiązującymi schematami żywienia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|