Diety odchudzające
Dieta Skandynawska
Nie tak dawno temu rekordy popularności biła bogata w białko dieta Dukana. Obecnie coraz popularniejsza staje się wysokotłuszczowa dieta skandynawska. Ktoś mógłby powiedzieć: „przecież to już było”. Pamiętacie wysokotłuszczową dietę Atkinsa? Uważa się, że ma ona niekorzystny wpływ na zdrowie, ponieważ powoduje gromadzenie się w organizmie ciał ketonowych, co silnie obciąża nerki. Ponadto dieta Atkinsa zwiększa ilość hormonu stresu w ustroju, co sprzyja odkładaniu tłuszczu w postaci niechcianych fałdek. Jednak dieta skandynawska ma nie dawać takich niechcianych efektów. Przyjrzyjmy się więc jej.
Dieta skandynawska, nazywana też dietą niskowęglowodanowo-wysokotłuszczową (LCHF – low carbohydrate high fat)
Założenia
Należyzwiększyć spożycie tłuszczów ponad klasyczne 30% dziennej dawki energii. Co ważniejsze, nie należy ograniczać ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Dieta LCHF, wg jej twórców, będąc bogata w zdrowe tłuszcze ma działanie przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, poprawia nastrój oraz pozwala schudnąć nawet do 2 kg tygodniowo.
Ilość węglowodanów w diecie należy ograniczyć do 20% całkowitej dobowej dawki energii(w klasycznym żywieniu węglowodany dostarczają ok. 50-55% energii).
Dieta LCHF ma zawierać jak najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3, które wspomagają spalanie tłuszczu.
Dieta skandynawska przewiduje tylko3 posiłki w ciągu dnia. Dania bogate w tłuszcz są sycące i dostarczają dużo kalorii, należy więc zrezygnować z drugiego śniadania i kolacji.
Co jeść
Za tzw. „dobre tłuszcze” twórcy diety uznają produkty do tej pory niecieszące się opinią zdrowych i dietetycznych, np. mięso wołowe albo ser żółty.
Można jeść/pić:
- mleko, jogurt grecki, ser żółty, śmietanę, masło, majonez
- kurczaka, wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę (nie należy wycinać tłuszczu)
- ryby i owoce morza
- jajka
- ziemniaki zastępuje się brokułami albo kalafiorem (zapiekaj je z serem)
- warzywa jak: kapusta, szparagi, cukinia, bakłażan, szpinak, ogórki, sałata, cebula, papryka, pomidor
- dozwolone jest czerwone wino (pite na końcu posiłku) oraz gorzka czekolada
- siemię lniane, pestki, orzechy, ziarno sezamu – ale w umiarkowanych ilościach,
- kokos
- awokado
- olej rzepakowy, oliwa
Czego nie należy jeść
- cukru
- ziemniaków oraz produktów z nich zrobionych (chipsy, frytki)
- ryżu
- chleba
- ciast, biszkoptów
- owsianki
- naleśników
- ograniczeniu podlegają owoce, a także wybrane warzywa (kukurydza, dynia, warzywa korzeniowe).
Generalnie unika się produktów mącznych i skrobiowych.
Twórcy diety zakładają, że jest ona przeznaczona dla każdego.
Dieta jest stosunkowo nowa i trudno na razie mówić o jej długofalowych skutkach. Oryginalnie, autorzy zakładają jedzenie dużej ilości produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy jednonienasycone. Dieta Skandynawów obfituje w ryby oraz dziczyznę – produkty, które w Polsce sporo kosztują. Na naszym rodzimym gruncie dieta może się nie sprawdzić; jeżeli zamiast łososia, będziemy jeść tłustą wieprzowinę – to na pewno nie będzie to korzystne dla naszego organizmu.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|