Diety odchudzające

Dietetyczny fast-food

04-11-2014

Jesteś fanem hamburgerów, hod-dogów i pizzy? Jednocześnie chciałbyś się odżywiać zgodnie z zaleceniami dietetyków, bo wiesz, że to będzie z korzyścią dla twojego organizmu? Wątpisz, że można zjeść coś takiego jak zdrowy fast-food? Otóż jest to możliwe!

Rozwiązaniem jest tzw. domowy fast-food. Jeżeli to ty przygotowujesz w domu swojego własnego hamburgera, to ty decydujesz co do niego włożysz i możesz wybrać to, co najlepsze.

Zdrowe składniki domowego fast-foodu

  • użyj razowego pieczywa albo przynajmniej bułki grahamki – z reguły hamburger czy hod-dog przygotowywane są z białego pieczywa. Jest ono produkowane z wysokooczyszczonej mąki pszennej, pozbawionej większości minerałów, błonnika pokarmowego i witamin. Takie pieczywo ma indeks glikemiczny wynoszący około 95 (bułka grahamka też ma wysoki IG, bo wynosi on około 75, nią też nie wolno objadać się bez umiaru);
  • zamiast wołowiny użyj mielonego mięsa indyczego (np. Samo dobro) – mięso z podudzia indyczego smakowo w niczym nie ustępuje mięsu wołowemu, a jest jego zdrowszą alternatywą;
  • wybierz keczup oraz musztardę dobrej jakości – jak to zrobić? Zajrzyj tutaj;
  • frytki piecz na blasze – frytki nie zawsze muszą być z ziemniaków; ciekawym pomysłem jest zrobienie frytek z na przykład pietruszki albo batatów;
  • śmietanę i majonez chociaż w części zastąp jogurtem naturalnym – dostarczysz sobie dodatkową porcję wapnia wzmacniającego kości, zęby i regulującego pracę serca;
  • nie wahaj się dodać cebulę albo czosnek – zawierają przeciwutleniacze oraz związki o silnym działaniu bakteriobójczym; obniżają ciśnienie krwi;
  • używaj natki pietruszki – dodawaj ją do sosów, dipów, mielonego mięsa; jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, żelaza, potasu, związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym;
  • dodawaj jak najwięcej warzyw.

Hamburger z indykiem i pastą z awokado

Składniki: bułka grahamka, 10 dag mielonego mięsa z indyka (np. Samo dobro), żółtko z małego jaja, małe awokado, 2 łyżki naturalnego serka twarogowego, natka pietruszki, 1 łyżeczka oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 plastry pomidora, 2 liście sałaty, 2-3 krążki cebuli, 1 łyżeczka otrąb pszennych.

Wykonanie: Awokado, natkę pietruszki, ząbek czosnku, serek i oliwę zmiksuj na gładką masę, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Mięso, otręby, żółtko, ząbek czosnku i natkę wymieszaj ze sobą, masę dopraw solą i pieprzem, uformuj kotlet, usmaż go na patelni grillowej. Bułkę przekrój, obydwie połówki posmaruj pastą z awokado, przełóż kotletem i warzywami.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności