Sekrety zdrowej diety
Fasting Mimicing Diet, czyli dieta imitująca post
Fasting Mimicing Diet (FMD), czyli dieta imitująca post jest dietą niskokaloryczną, niskobiałkową oraz niskowęglowodanową. Zaplanowana została w taki sposób, aby naśladować korzystne działanie postu na organizm człowieka bez realnego głodzenia. Jeśli unikasz jakichkolwiek postów z powodu nieprzyjemnych dolegliwości związanych m.in. z głodem – może być ona rozwiązaniem dla ciebie.
Na czym polega dieta imitująca post?
Założeniem diety imitującej post jest spożywanie kontrolowanej ilości kalorii, białka oraz węglowodanów pochodzących wyłącznie z produktów roślinnych przez 5 dni w miesiącu oraz stosowanie diety zgodnej ze swoim zapotrzebowaniem energetycznym przez pozostałe dni miesiąca. Post można powtarzać co miesiąc lub rzadziej, w zależności od potrzeb. Twórcy diety przekonują, że optymalne rezultaty jej stosowania można zauważyć już po 3 takich cyklach.
Dieta imitująca post składa się z dwóch faz:
- Dzień 1 – spożywa się 55% zalecanego dziennego spożycia kalorii (średnio 1 100 kcal dla kobiet oraz 1 400 kcal dla mężczyzn) z określonych, dozwolonych produktów spożywczych, przy czym 11% energii powinno pochodzić z białka pochodzenia roślinnego, 46% ze zdrowych tłuszczów oraz 43% z węglowodanów złożonych.
- Dzień 2-5 – spożywa się 35% zalecanego dziennego spożycia kalorii (średnio 700-800 kcal dla kobiet oraz 900 kcal dla mężczyzn) z określonych, dozwolonych produktów spożywczych, przy czym 9% energii powinno pochodzić z białka pochodzenia roślinnego, 44% ze zdrowych tłuszczów oraz 47% z węglowodanów złożonych.
Produktami dozwolonymi w diecie imitującej post są produkty pochodzenia roślinnego takie jak:
- buliony oraz zupy warzywne
- orzechy, nasiona, pestki
- oliwa z oliwek
- owoce, szczególnie owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, truskawki)
- warzywa, szczególnie zielone warzywa liściaste (sałaty, rukola, szpinak, roszponka)
- nasiona roślin strączkowych, a tym także tofu i tempeh.
Korzyści ze stosowania diety imitującej post
Wśród potencjalnych korzyści stosowania Fasting Mimicing Diet wymienia się:
- zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie;
- obniżenie poziomu glukozy we krwi;
- obniżenie ciśnienia tętniczego;
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
- poprawa wrażliwości na insulinę;
- zmniejszenie masy ciała bez utraty masy mięśniowej;
- zmniejszenie ilości tłuszczu trzewnego oraz niższy poziom stłuszczenia wątroby;
- poprawa zdolności poznawczych.
Ponadto badania kliniczne wykazały, że osoby, które stosowały dietę imitującą post miały obniżone markery związane ze starzeniem biologicznym średnio o 2,5 roku.
Kto nie powinien stosować diety imitującej post?
Wśród osób, które nie powinny stosować Fasting Mimicing Diet oraz jakichkolwiek innych postów należą:
- dzieci oraz osoby powyżej 70 roku życia
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- osoby niedożywione
- osoby w trakcie infekcji
- osoby chorujące aktualnie lub w przeszłości na zaburzenia odżywiania
- osoby aktywne fizycznie, sportowcy w okresie treningowym
Osoby chorujące na cukrzycę lub przyjmujące leki powinny omówić z lekarzem możliwość stosowania tej diety oraz pozostawać pod jego stałą kontrolą.
![]() |
Marta Szałwińska – dietetyk, psychodietetyk. Na co dzień pracuje z podopiecznymi w prowadzonej przez siebie poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Specjalizuje się w leczeniu otyłości, chorób metabolicznych, chorób tarczycy oraz zaburzeń odżywiania. Jej nadrzędnym celem jest kreowanie zdrowych nawyków żywieniowych, opartych na świadomych wyborach, dzięki którym podopieczni mogą czerpać satysfakcję z życia w pełni zdrowia. Prywatnie jest szczęśliwą żoną, mamą dwójki rozbrykanych brzdąców oraz właścicielką dwóch kotów. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|