Sekrety zdrowej diety
Indyk w diecie osób aktywnych i sportowców
Sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie powinny szczególnie dbać o swój sposób żywienia. Wydolność, wytrzymałość oraz osiągi sportowe zależą bowiem od wielu czynników, wśród których jako jeden z najważniejszych należy wymienić dietę. Dostarczanie odpowiedniej ilości energii, składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych jest podstawą efektywnego treningu.
Białko w diecie osób aktywnych fizycznie i sportowców
Białko jest jednym z najważniejszych elementów zbilansowanej diety osób aktywnych fizycznie. Buduje mięśnie i kości, ale także zęby, włosy, enzymy czy hormony. Dodatkowo uczestniczy w procesach wzrostu i regeneracji tkanek (m.in. gojeniu ran, tworzeniu blizn, odbudowie mikrouszkodzeń mięśni powstałych podczas treningu). Jest zatem ważną składową procesu regeneracji po aktywności fizycznej oraz adaptacji do wysiłku. Niedobór białka sprzyja dodatkowo przemęczeniu oraz zwiększa ryzyko kontuzji.
Równie istotna, co ilość spożywanego białka, jest także jego jakość. Osoby aktywne fizycznie powinny systematycznie dostarczać białka pełnowartościowego, czyli zawierającego wszystkie aminokwasy, których organizm człowieka nie potrafi wyprodukować (tzw. aminokwasy egzogenne). Pełnowartościowe pod względem białkowym są: mięso, ryby, jaja oraz mleko i produkty mleczne. Najbardziej rekomendowanym źródłem białka dla osób aktywnych fizycznie są produkty dostarczające białka pełnowartościowego przy jednoczesnej niewielkiej zawartości tłuszczu oraz węglowodanów. Do takich produktów należy mięso indycze. Dlaczego warto po nie sięgnąć?
Mięso z indyka a aktywność fizyczna
Mięso z indyka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i zarazem niską zawartością tłuszczu oraz cholesterolu. To ogromna zaleta, ponieważ produkty mięsne są źródłem tłuszczów nasyconych. Te z kolei spożywane w nadmiarze powodują wzrost poziomu cholesterolu LDL (tzw. “złego cholesterolu”), sprzyjają zakrzepom oraz zwiększają ryzyko pojawienia się niektórych typów nowotworów (m.in. nowotworów jelita grubego, piersi i prostaty). Niewielka ilość tłuszczu zawarta w mięsie indyka pomaga ograniczyć ich udział w diecie, co pomaga zachować zdrowie serca i układu krążenia.
Niska zawartość tłuszczu sprawia także, że mięso indycze jest produktem niskokalorycznym oraz lekkostrawnym. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako składnik posiłku spożywanego zarówno przed, jak i po treningu. Nie będzie bowiem obciążać układu pokarmowego oraz utrudniać ćwiczeń.
Do niewątpliwych zalet mięsa z indyka należy także zawartość:
- cynku – bierze udział m.in. w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów oraz przemianach energetycznych, wpływa na działanie układu odpornościowego;
- magnezu – buduje kości i zęby, jest niezbędny do syntezy białka, bierze udział w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym;
- fosforu – jest składnikiem budulcowym kości i zębów, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i wzrostu kości;
- potasu – niezbędny do syntezy białka, bierze udział w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym;
- żelaza – kluczowy składnik hemoglobiny i mioglobiny, pełni ważną funkcję w transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu, w tym tkanki mięśniowej;
- witamin z grupy B (niacyny, wit. B6 i B12) – niacyna uczestniczy w dostarczaniu energii do wszystkich komórek ciała oraz wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Wit. B6 odpowiada za przemiany aminokwasów, syntezę białek i glikogenu (substancji zapasowej wielu ważnych organów) oraz zwiększa wchłanianie magnezu. Wit. B12 natomiast bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
Posiłki przygotowane z mięsa indyczego są znakomitym źródłem białka dla osób aktywnych fizycznie. Niewątpliwe zalety tego surowca sprawiają, że warto włączyć go do diety sportowców.
![]() |
Marta Szałwińska – dietetyk, psychodietetyk. Na co dzień pracuje z podopiecznymi w prowadzonej przez siebie poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Specjalizuje się w leczeniu otyłości, chorób metabolicznych, chorób tarczycy oraz zaburzeń odżywiania. Jej nadrzędnym celem jest kreowanie zdrowych nawyków żywieniowych, opartych na świadomych wyborach, dzięki którym podopieczni mogą czerpać satysfakcję z życia w pełni zdrowia. Prywatnie jest szczęśliwą żoną, mamą dwójki rozbrykanych brzdąców oraz właścicielką dwóch kotów. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|