Diety odchudzające

Zasady zdrowego żywienia

17.04.2012

Dużo się obecnie mówi o konieczności „zdrowego odżywiania" Postępowanie zgodnie z „zasadami zdrowego żywienia" umożliwia życie w dobrej formie i ogranicza występowanie wielu tzw. chorób cywilizacyjnych. Czy jednak na pewno wiecie, co oznaczają „zasady zdrowego żywienia"?

  1. Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być Twoim głównym źródłem energii.
  2. Warzywa powinny się znaleźć w każdym Twoim posiłku, a owoce w 3 posiłkach dziennie.
  3. Jedz nabiał i jego przetwory przynajmniej 2 razy w ciągu dnia.
  4. Ogranicz mięso wieprzowe i wołowe na rzecz drobiowego. Jedz ryby i rośliny strączkowe.
  5. Ogranicz spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, wybieraj tłuszcze roślinne.
  6. Unikaj jedzenia słodyczy i cukru.
  7. Pij 2 l płynów dziennie.
  8. Ogranicz ilość soli w swoim jadłospisie.
  9. Jedz 3-5 posiłków dziennie i dbaj o ich urozmaicenie.
  10. Ruszaj się!

1.      Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być Twoim głównym źródłem energii.

Jedz produkty zbożowe z pełnego przemiału (kasze, chleb, bułki, makarony, otręby) 3-5 razy dziennie. Zawierają one cukry złożone, z których organizm powoli uwalnia energię. Produkty te są też bogate w błonnik (pobudza przewód pokarmowy do pracy, chroni przed zaparciami, daje uczucie sytości) oraz żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor i witaminy z grupy B.

2.      Warzywa powinny się znaleźć w każdym Twoim posiłku, a owoce w 3 posiłkach dziennie.

Spożycie warzyw i owoców powinno wynosić około 700g/dzień. Są one źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy (związków opóźniających efekty starzenia). Zawierają też błonnik rozpuszczalny w wodzie (zmniejsza stężenie cholesterolu i opóźnia wchłanianie tłuszczy do organizmu).

Uwaga: Za porcję warzyw nie uznajemy plasterka pomidora, a cały pomidor.

3.      Jedz nabiał i jego przetwory przynajmniej 2 razy w ciągu dnia.

Są one źródłem dobrze przyswajalnego wapnia oraz wartościowego białka. Dla dorosłych zaleca się produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że im mniej tłuszczu w produkcie, tym mniej zawiera on witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (A, E, D, K), nie radzę więc wybierać produktów beztłuszczowych. Jeżeli masz dolegliwości po wypiciu mleka, spróbujcie jogurtu, albo kefiru.

4.      Ogranicz mięso wieprzowe i wołowe na rzecz drobiowego. Jedz ryby i rośliny strączkowe.

Mięso drobiowe (indyk, kurczak), ale też  ryby i suche nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, soczewica) zawierają wartościowe białko. Jakiś produkt z tej grupy powinien codziennie znaleźć się na Twoim talerzu.

Tłuste mięsa wieprzowe i wołowe mogą znaleźć się na Twoim talerzu 2-3 razy w miesiącu.

5.      Ogranicz spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, wybieraj tłuszcze roślinne.

Do przygotowywania sałatek oraz obróbki termicznej w kuchni używaj tłuszczów roślinnych, nie zawierają one cholesterolu i są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (obniżają ilość złego cholesterolu LDL, zmniejszają lepkość krwi). Powinno się jeść 2-3 łyżki olejów roślinnych dziennie.

6.      Unikaj jedzenia słodyczy i cukru.

Cukier i produkty weń bogate nie dostarczają żadnych składników odżywczych, a są źródłem zbędnych kalorii. Ich częste spożycie prowadzi do otyłości i chorób z nią związanych (cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze).

7.      Pij 2 l płynów dziennie.

Niech nie będą to napoje słodzone i gazowane (prosta droga do nadwagi), a woda mineralna i ziołowe herbatki (rumianek, mięta, dzika róża)

8.      Ogranicz ilość soli w swoim jadłospisie.

Wysoka ilość soli (sodu) w diecie może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Jedz nie więcej niż łyżeczkę (5-6 g) soli dziennie. Pamiętaj, że gotowa żywność (zarówno zupki w proszku, jak i zwykły chleb) zawiera już dodatek soli. Ogranicz dosalanie w domu. Zastąp tradycyjną sól, solą o obniżonej zawartości sodu albo solą potasową.

9.      Jedz 3-5 posiłków dziennie i dbaj o ich urozmaicenie.

Zapobiegniesz w ten sposób napadom „wilczego apetytu" i zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów składników odżywczych w Twoim organizmie.

10.  Ruszaj się!

Ruch idzie w parze ze zdrowym żywieniem. Dzięki ruchowi unikniesz nadwagi i otyłości oraz wielu towarzyszących im chorób. Dodatkowo poprawisz sobie nastrój, łatwiej uporasz się ze stresem i będziesz spokojniej spać.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności