Smaczna kuchnia
Bezpieczne grillowanie
21.05.2013
Jak przygotowujemy żywność do grillowania?
- Mięso marynujemy
Składniki marynaty: element kwaśny (sok z cytryny/pomarańczy, kefir, jogurt ocet winny, wino) + tłuszcz (olej rzepakowy, oliwa) + zioła.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na płaskie, nie za grube kawałki, w ewentualnej skórce robimy nakłucia. Zanurzamy mięso w marynacie. Bezpośrednio przed położeniem mięsa na grill osączamy je z marynaty i usuwamy kawałki ziół.
Jeżeli brak nam czasu na marynowanie, warto poratować się gotowymi mięsami już zamarynowanymi przez producenta. Nie używajmy jednak mięs „no name”, a zaufajmy znanym producentom (Indykpol oferuje np. delikatnie przyprawione Sznycle z piersi indyka na grilla czy zestaw mięs z indyka i kurczaka „GRILL MIX”). - Ryby można marynować podobnie
Duże ryby kroimy w dzwonka, małe rybki możemy piec w całości. Z reguły grillujemy na tackach lub w folii. Grillujemy też owoce morza: krewetki – możemy je grillować w pancerzykach (usuwając jednak wcześniej czarną żyłkę – jelito) lub obrane. Dobrze jest je wcześniej zamarynować np. w mleczku kokosowym wymieszanym z oliwą i sokiem z cytryny. Najwygodniej grillować krewetki nadziane na szpadki – łatwiej je wtedy obracać. Małże – po umyciu możemy je zamarynować (przykładowa marynata: oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz, papryka). Pamiętajmy – przed grillowaniem małże muszą być zamknięte, po grillowaniu otwarte! - Warzywa z grilla są rewelacyjnym (zdrowym i smacznym) uzupełnieniem dań mięsnych lub rybnych. Grillować możemy m.in. ziemniaki, paprykę, pieczarki, bakłażan, czy kukurydzę. Warzywa zawijamy w folię aluminiową lub kładziemy na tackach.
- Owoce: można grillować surowe lub zamarynowane (np. w marynacie z miodu, cherry i soku z pomarańczy). Grillujemy m.in.: przekrojone na pół brzoskwinie i nektarynki (po grillowaniu można posypać je płatkami migdałowymi i polać czekoladą), przekrojone na pół gruszki (wcześniej mogą być nasączone winem), banany w skórce, mango pokrojone na plasterki (po upieczeniu można skropić je miodem i cytryną). Można też grillować owocowe szaszłyki. Owoce jemy same lub jako dodatek do mięs.
Jak grillujemy?
- Grill stawiamy na równym podłożu, w miejscu osłoniętym od wiatru.
- Palenisko wykładamy folią aluminiową, na którą kładziemy ok. dziesięciocentymetrową warstwę brykietów lub węgla drzewnego. Możemy też dodać jałowiec lub gałązki ziół (nadają jedzeniu unikalny aromat).
- Rozpalając grill używamy tylko przeznaczonych do tego celu podpałek.
- Jedzenie kładziemy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień przygaśnie i zostanie żar.
- Żywność przeznaczoną do grillowania trzymamy w lodówce (domowej lub turystycznej) i wyjmujemy dopiero bezpośrednio przed grillowaniem.
- Używamy aluminiowych tacek – ograniczają one skapywanie tłuszczu i soków z jedzenia bezpośrednio na palenisko, co powoduje powstawanie dymu zawierającego toksyczne związki.
- Używamy innych sztućców do potraw surowych, a innych do potrawy już upieczonej – ograniczamy w ten sposób ryzyko wystąpienia zakażeń.
- Sprawdzamy czy mięso się upiekło – nakłuwamy je widelcem, jeżeli wycieka z niego tylko przezroczysty sos (bez krwi), mięso jest gotowe.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|