Smaczna kuchnia
Czy „kawa” z cykorii może zastąpić prawdziwą kawę?
Czasem osobom, które nie mogą pić tradycyjnej kawy, poleca się tzw. „kawę” z cykorii. Czy taka zmiana ma sens?
„Kawa z cykorii” – co to
„Kawa” z cykorii powstaje z ususzonych, a następnie zmielonych korzeni cykorii korzeniowej.
Charakteryzuje ją słodki, karmelowy zapach oraz lekko słodki smak, przy jednoczesnej wyczuwalnej goryczce. Tę gorzkość można załagodzić dodając do wywaru z cykorii: wanilię, kardamon, cynamon, miód lub napój roślinny, na przykład owsiany.
„Kawę” z cykorii możemy kupić w postaci rozpuszczalnej, nierozpuszczalnej oraz w kapsułkach. Najlepiej, żeby jedynym składnikiem tego napoju była cykoria (może być opisana jako 100% prażony korzeń cykorii). Unikajmy niepotrzebnych dodatków, takich jak cukier.
Możemy również spotkać tradycyjną kawę lub kawę zbożową z dodatkiem ekstraktu z cykorii.
Kawa tradycyjna, a „kawa” z cykorii
„Kawa” z cykorii nie zawiera kofeiny. Jeżeli więc w kawie chodzi o rozbudzenie się i dodanie sobie energii uzyskiwane dzięki kofeinie, to nie doświadczysz tego efektu racząc się małą, czarną z cykorii. Natomiast jeżeli bardziej niż o pobudzenie chodzi ci o właściwości sensoryczne, to „kawa” z cykorii może zastąpić kawę tradycyjną. Taką udawaną kawę mogą pić wszyscy, którzy nie powinni wprowadzać do swojego organizmu kofeiny. Wymienić tu można osoby poniżej 18 roku życia, cierpiące na chorobę wrzodową, refluks żołądkowo-przełykowy, czy nadciśnienie.
Napar z cykorii – właściwości zdrowotne
Dodatkowo „kawa” z cykorii ma korzystny wpływ na zdrowie. Stanowi ona świetne źródło: prebiotyku inuliny, flawonoidów, tokoferoli oraz karotenów.
Wśród jej właściwości zdrowotnych wymienić można:
- przeciwdziałanie rozwojowi cukrzycy typu 2 (przy czym właściwość ta ujawnia się przy codziennym piciu 300 ml naparu z cykorii przez miesiąc);
- ułatwianie wypróżniania i poprawę pracy jelit;
- działanie ochronne w stosunku do wątroby;
- uczestnictwo w regulacji gospodarki lipidowej w organizmie, zapobieganie hiperglikemii;
- wspomaganie pracy układu odpornościowego;
- ograniczanie stanów zapalnych w organizmie i działanie przeciwstarzeniowe.
Przeciwwskazania
Napój z cykorii zawiera inulinę, która jest probiotykiem i sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w naszych jelitach, jednak jednocześnie przyjęcie zbyt dużych dawek inuliny może powodować wzdęcia i gazy.
„Kawy” z cykorii nie poleca się alergikom, ponieważ posiada ona właściwości alergizujące.
Nie powinno się jej również podawać dzieciom przed ukończeniem 3 lat.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|