Smaczna kuchnia
Czy warto kupować sól himalajską?
My, Polacy, jemy za dużo soli. Jej spożycie w naszym kraju przekracza zalecaną normę dwu-, a nawet trzykrotnie. Wynika to z faktu, że sól jest obecna nie tylko w solniczkach, ale jemy ją, raczej nieświadomie, z chlebem, serem, wędlinami, konserwami, czy innymi gotowymi wyrobami.
Skoro już jemy sól w takiej ilości, to może warto zainwestować w tę szczególnie dobrej jakości? Czy naszym wyborem powinna być, modna ostatnio, sól himalajska?
Sól himalajska wydobywana jest w miejscu, w którym dawno temu znajdował się prehistoryczny ocean, czyli u stóp Himalajów w Pakistanie. Jej barwa zależy od zawartości żelaza i zmienia się od jasnoróżowej do ciemnoczerwonej. Mówi się o niej, że to najczystsza i najlepsza dla naszego organizmu sól. Dzięki czemu zdobyła taką sławę? Otóż jest bogata w składniki mineralne, jak również nie występują w niej substancje chemiczne i zanieczyszczenia często obecne w soli morskiej.
W Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu zostało przeprowadzone badanie, w którym porównano skład soli himalajskiej (białej) oraz naszej rodzimej, spożywczej soli kamiennej, niejodowanej. Co się okazało? Otóż:
- obydwa rodzaje soli charakteryzowała wysoka czystość (odpowiednio 1,2% oraz 1,1%);
- sól himalajska zawierała więcej magnezu i potasu, a mniej wapnia, w stosunku do soli kamiennej;
- sól himalajska zawierała zdecydowanie więcej żelaza niż sól polska (odpowiednio 28,7 mg/kg i 15,3 mg/kg);
- więcej manganu zawierała sól kamienna; ponadto miała ona więcej strontu, glinu, kobaltu, baru i rubidu;
- sól himalajska posiadała więcej selenu.
Badacze stwierdzili ostatecznie, że oba rodzaje soli miały porównywalny skład chemiczny. Różnice w zawartości składników mineralnych nie były znaczące, biorąc pod uwagę masę soli, w której występowały – mowa była o miligramach pierwiastków w kilogramie produktu. Oczywiście, istniały pewne różnice dot. wybranych pierwiastków.
Warto pamiętać, że to nie sól powinna być źródłem magnezu, potasu, czy wapnia w naszej codziennej diecie, a zatem nie należy solić bez opamiętania, chcąc wzbogacić swoją dietę w wymienione minerały.
Na podstawie tego badania trudno też się zgodzić z obiegową opinią, że sól himalajska jest bardziej czysta od naszej rodzimej soli kamiennej.
Sól wydobywana w Pakistanie znacząco różni się od soli polskiej przede wszystkim dużo wyższą ceną. Zastanówmy się więc, czy warto przepłacać.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|