Smaczna kuchnia

Feta

07-04-2022

Feta to ser, którego nazwa została zarezerwowana dla tradycyjnego greckiego wyrobu, produkowanego z mleka koziego i owczego.

Jak poznać prawdziwy ser feta?

Ser feta od 2002 roku jest znakowany skrótem PDO (Protected Designation of Orgigin). Oznacza to, że może być produkowany tylko w Grecji, a produkty wytwarzane poza jej granicami nie mogą tak się nazywać.

Oznaczenie PDO gwarantuje, że w czasie produkcji do sera nie były dodawane konserwanty, barwniki, białka mleka, mleko w proszku, czy sole kazeinowe.

Feta dobrej jakości powinna być biała, bez śladów żółknięcia, przechowywana w solance.

W Polsce dostępny jest zarówno oryginalny ser feta, jak i sery solankowe typu feta. Te drugie będą tańsze od oryginału. Feta to ser miękki, jest biała i nie ma skórki. Nadaje się zarówno do krojenia, jak i do kruszenia. Ser typu feta można spotkać w formie bloków, kostek, czy nawet smarowideł. Warto pamiętać, że sery typu feta różnią się od oryginalnych produktów nie tylko ceną, ale i składem. Mogą bowiem zawierać mleko krowie oraz więcej soli i tłuszczu.

Produkcja fety

Ser feta najwyższej jakości powstaje z mleka owczego. Dopuszcza się również mieszanie mleka owczego z kozim (do 30%). Mleko używane przy produkcji fety musi zawierać przynajmniej 6% tłuszczu. Feta z czystego mleka owczego jest twardsza i ma bardziej ostry smak, niż ta otrzymywana z mieszanki różnych rodzajów mleka.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza fety zależy od kilku czynników, takich jak: skład mleka, z którego produkowany jest ser, metoda solenia, warunki dojrzewania, czas dojrzewania.

Nie ulega jednak wątpliwości, że feta jest wartościowym źródłem:

  • wapnia oraz fosforu korzystnych dla mocnych kości i zdrowych zębów;
  • cynku, który ma działanie przeciwutleniające, jak również jest ważny dla prawidłowej pracy układu odpornościowego;
  • selenu istotnego dla pracy tarczycy;
  • witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia oraz właściwej pracy układu odpornościowego;
  • witaminy B12, która uczestniczy w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego;
  • kwasu foliowego, obniżającego poziom homocysteiny w organizmie, a tym samym zmniejszającego ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.  
  • Ponadto, feta stanowi źródło dobrych bakterii probiotycznych (m.in. bakterii kwasu mlekowego), które wspierają układ odpornościowy.

Czy feta jest dla każdego?

Ser feta zawiera dużo soli, dlatego nie powinny go jeść osoby ograniczające spożycie sodu; są to m.in. chorzy cierpiący na nadciśnienie oraz choroby sercowo-naczyniowe. Z fety powinni zrezygnować również ci, którzy cierpią na przewlekłe choroby nerek. W ich przypadku wysokie ilości sodu przyjmowanego z pożywieniem ograniczają skuteczność leków.

Feta może być produkowana z mleka niepasteryzowanego lub pasteryzowanego. Kobiety w ciąży powinny zwrócić uwagę na sposób otrzymywania tego sera (na opakowaniu będzie wymieniony rodzaj użytego mleka). Ser zrobiony z mleka niepasteryzowanego może zawierać negatywnie wpływające na płód bakterie Listeria monocytogenes, które mogą być nawet przyczyną poronienia.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności