Smaczna kuchnia

Jak nie przytyć w święta?

17.12.2013

W Święta często zapominamy o zasadach prawidłowego żywienia i oddajemy się jedzeniowej rozpuście. Najgorsze jest to, że już kilka dni później czeka nas Sylwester i chcemy się dobrze prezentować. A zatem co zrobić żeby nie przytyć w Święta?

  • Tradycja nakazuje pościć w ciągu dnia, a czasie kolacji wigilijnej zejść każdą z 12 potraw. Niestety ten sposób żywienia jest zabójczy dla naszej figury. Lepiej jednak jeść regularne, lekkie posiłki w ciągu dnia, dzięki czemu nie rzucimy się wygłodniali  na wigilijny stół.
  • Lepiej jest próbować tylko wybrane potrawy, a nie wszystkie obecne na stole.
  • Jeżeli uważasz, że musisz spróbować wszystkiego nakładaj malutkie porcje – rzeczywiście na spróbowanie, a nie na najedzenie się.
  • Jeżeli nie możesz się oprzeć i zawsze nakładasz duże porcje, tym razem spróbuj na jednym talerzu zmieścić kilka potraw – dzięki temu porcje na pewno będą mniejsze.
  • Przed uroczystym posiłkiem wypij szklankę wody (może być gazowana), łatwiej będzie ci odmówić dokładki, kiedy brzuch szybciej zrobi się pełny.
  • Biesiadę zacznij od dań mniej kalorycznych (np. barszczu z małą ilością uszek, ryby w galarecie), w ten sposób zaspokoisz największy głód, a jednocześnie nie zjesz zbyt wielu kalorii.
  • Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs, a szybciej poczujesz się syty.
  •  Po jedzeniu całą rodziną wybierzcie się na długi spacer.

Odchudź świąteczne potrawy:

  •      Wybieraj chude ryby jak dorsz, sandacz czy pstrąg.
  •      Zamiast śledzia w śmietanie zjedz śledzia w jogurcie.
  •      Zrezygnuj z panierek.
  •      Unikaj sałatek z majonezem.
  •      Używaj ziół (np. bazylii, majeranku, koperku) zamiast soli – wspomożesz trawienie i ograniczysz zatrzymywanie wody w organizmie.
  •      Lepiąc pierogi używaj jak najmniej ciasta. Kółeczko z którego lepisz pieróg powinno być naprawdę cieniutkie.
  •      A może robiąc ciasto na pierogi zamiast mąki pszennej użyjesz mąki gryczanej?
  •      Nie odgrzewaj potraw na patelni, podawaj je z wody, z piekarnika albo robione na parze.
  •      Kiedy pieczesz ciasta wyłóż blachę papierem do pieczenia, zamiast smarować ją masłem.
  •      Do sernika użyj chudego twarogu, zamiast śmietany dodaj jogurt naturalny.
  •      Do jabłecznika oraz kompotu z suszu śmiało dodawaj cynamon – przyspieszy przemianę materii.
  •      Zrezygnuj z polewania ciast lukrem.
  •      Na świąteczny obiad zamiast schabu ze śliwką podaj indyka z żurawiną
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

 

lista aktualności