Smaczna kuchnia
Jak nie przytyć w święta?
17.12.2013
W Święta często zapominamy o zasadach prawidłowego żywienia i oddajemy się jedzeniowej rozpuście. Najgorsze jest to, że już kilka dni później czeka nas Sylwester i chcemy się dobrze prezentować. A zatem co zrobić żeby nie przytyć w Święta?
- Tradycja nakazuje pościć w ciągu dnia, a czasie kolacji wigilijnej zejść każdą z 12 potraw. Niestety ten sposób żywienia jest zabójczy dla naszej figury. Lepiej jednak jeść regularne, lekkie posiłki w ciągu dnia, dzięki czemu nie rzucimy się wygłodniali na wigilijny stół.
- Lepiej jest próbować tylko wybrane potrawy, a nie wszystkie obecne na stole.
- Jeżeli uważasz, że musisz spróbować wszystkiego nakładaj malutkie porcje – rzeczywiście na spróbowanie, a nie na najedzenie się.
- Jeżeli nie możesz się oprzeć i zawsze nakładasz duże porcje, tym razem spróbuj na jednym talerzu zmieścić kilka potraw – dzięki temu porcje na pewno będą mniejsze.
- Przed uroczystym posiłkiem wypij szklankę wody (może być gazowana), łatwiej będzie ci odmówić dokładki, kiedy brzuch szybciej zrobi się pełny.
- Biesiadę zacznij od dań mniej kalorycznych (np. barszczu z małą ilością uszek, ryby w galarecie), w ten sposób zaspokoisz największy głód, a jednocześnie nie zjesz zbyt wielu kalorii.
- Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs, a szybciej poczujesz się syty.
- Po jedzeniu całą rodziną wybierzcie się na długi spacer.
Odchudź świąteczne potrawy:
- Wybieraj chude ryby jak dorsz, sandacz czy pstrąg.
- Zamiast śledzia w śmietanie zjedz śledzia w jogurcie.
- Zrezygnuj z panierek.
- Unikaj sałatek z majonezem.
- Używaj ziół (np. bazylii, majeranku, koperku) zamiast soli – wspomożesz trawienie i ograniczysz zatrzymywanie wody w organizmie.
- Lepiąc pierogi używaj jak najmniej ciasta. Kółeczko z którego lepisz pieróg powinno być naprawdę cieniutkie.
- A może robiąc ciasto na pierogi zamiast mąki pszennej użyjesz mąki gryczanej?
- Nie odgrzewaj potraw na patelni, podawaj je z wody, z piekarnika albo robione na parze.
- Kiedy pieczesz ciasta wyłóż blachę papierem do pieczenia, zamiast smarować ją masłem.
- Do sernika użyj chudego twarogu, zamiast śmietany dodaj jogurt naturalny.
- Do jabłecznika oraz kompotu z suszu śmiało dodawaj cynamon – przyspieszy przemianę materii.
- Zrezygnuj z polewania ciast lukrem.
- Na świąteczny obiad zamiast schabu ze śliwką podaj indyka z żurawiną
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|