Smaczna kuchnia

Kuchnia tajska

13-06-2023

Tajska kuchnia jest prosta, szybka, nie wymaga użycia wielu garnków, a na dokładkę mówi się o niej, że jest też smaczna i zdrowa. Czy to prawda?

Czy kuchnia tajska jest zdrowa?

Tajskie potrawy składają się z wielu komponentów: białka zwierzęcego (kurczak, wołowina, krewetki, ryby) lub roślinnego (tofu), niewielkich ilości tłuszczu (poza potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu), niezwykle szerokiego wachlarza warzyw, owoców i przypraw. Dzięki temu tajskie dania dostarczają różnorodnych składników odżywczych. Nie brak w nich mikroelementów, witamin, a także związków przeciwzapalnych.

Obecne w tajskiej kuchni połączenia warzyw niezawierających skrobi (takich jak papryka, pomidory, kapusta, brokuły, marchew, cebula) z białkiem (na przykład z ryby, kurczaka, czy krewetek) i tłuszczem (takim jak mleczko kokosowe) pozwalają unikać skoków glukozy i utrzymać w organizmie stabilny poziom cukru przez cały dzień. A to z kolei wiąże się z poczuciem sytości oraz unikaniem podjadania. Może też być pomocne w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Medycyna naturalna uważa, że wiele ze składników tajskiej kuchni, nie tylko jest zdrowa, ale wręcz ma działanie lecznicze. Wymienić tu można między innymi:

  • imbir – wspiera pracę układu pokarmowego i odpornościowego, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe;
  • galangal – to kłącze podobne do imbiru, ma imbirowo-cytrynowy, czasem lekko sosnowy lub gorzki smak; obecna w nim galangina łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, zmniejsza mdłości, wspomaga trawienie, ma działanie przeciwbakteryjne i wspierające odporność;
  • trawę cytrynową – która w tradycyjnej medycynie wschodniej jest stosowana w leczeniu niestrawności, braku apetytu, ma działanie przeciwkaszlowe, rozkurczowe i przeciwreumatyczne.

Mieszkańcy Tajlandii często szybko smażą warzywa i mięso z użyciem woka. Przez to potrawa jest soczysta w środku, chrupiąca na zewnątrz i nie wchłania tłuszczu. Dzięki temu potrawy kuchni tajskiej w większości przypadków są lekkostrawne.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że w tajskiej kuchni (a zwłaszcza tajskiej kuchni w zachodnim wydaniu) może być sporo soli, cukru, a także glutaminianu sodu. Dbając o zdrowie należy również ograniczyć potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Powszechne w tajskiej kuchni orzeszki ziemne mogą powodować silne reakcje alergiczne.

Najbardziej znane potrawy kuchni tajskiej

Tajskie potrawy obfitują w świeże zioła i aromatyczne przyprawy takie jak: trawa cytrynowa, imbir, czosnek, liście limonki kaffir, ostre papryczki, kolendra, tajska bazylia, sos rybny, sojowy, czy ostrygowy, sok z limonki. Dzięki nim dania pobudzają zmysły, ale przy pierwszym spotkaniu mogą być lekkim szokiem dla jedzącego i niektórzy potrzebują czasu, żeby się z nimi oswoić i polubić.

Wśród najbardziej znanych tajskich dan wymienić należy:

  • tom yum kung (można się też spotkać z nazwą tom yam gung) – jest to zupa z krewetek, zawiera dodatek trawy cytrynowej, galangalu i liści limonki;
  • som tam – sałatka z zielonej papai oraz pomidorów, czosnku, orzeszków ziemnych i suszonych krewetek;
  • pad thai – podsmażany makaron ryżowy, któremu mogą towarzyszyć warzywa, kiełki fasoli, orzeszki ziemne, tofu, mięso albo jajka; ma lekko słodki smak;
  • laab khai (lub larb gai) – sałatka z kurczaka, często podawana w towarzystwie kleistego ryżu;
  • sajgonki – zawinięte w papier ryżowy świeże warzywa;
  • massaman curry– tajskie curry z kurczakiem, jest stosunkowo łagodne w smaku. Oprócz typowych tajskich przypraw (papryczek chili, kolendry, trawy cytrynowej, galangalu, białego pieprzu, pasty z krewetek, szalotki i czosnku) zawiera też przyprawy pochodzące z Persji, Indii i Archipelagu Malajskiego: kardamon, cynamon, goździki, anyż, kminek, liście laurowe i gałkę muszkatołową.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności