Smaczna kuchnia
Kuchnia włoska
Kuchnia włoska należy do najpopularniejszych kuchni na świecie. Wszyscy znają pizzę i spaghetti, jednak oferta kulinarna Włoch jest znacznie bogatsza. Każdy region w tym kraju posiada typowe dla siebie dania, które niewątpliwie warto poznać.
Kuchnia Włoch północnych
Ze wspaniałej kuchni słyną regiony: Piemont, Lombardia i Emilia-Romania.
Piemont stoi dziczyzną, truflami oraz czerwonymi winami barolo i barbaresco. Z niego pochodzi również znany deser panna cotta, czyli po polsku gotowana śmietanka. Obecnie przeważnie składa się on z tłustej śmietanki, mleka, żelatyny i cukru; podobno w oryginalnym przepisie znajdował się też karmel.
Z kolei Lombardia jest znana z risotto alla milanese (ryż z szafranem) podawanego często z ossobuco (duszonych plastrów giczy cielęcej w sosie z warzyw i wina). Do tych dań pasują lombardzkie musujące wina: franciacorta i lambrusco. W Lombardii dostać można również wybitne włoskie salami oraz sery gorgonzolę i grana padano.
Prawdziwy parmezan (Parmigiano Reggiano) pochodzi z Emilii-Romanii trzeciego regionu północnych Włoch. W nim produkowana jest również słynna szynka parmeńska Prosciutto di Parma, ocet balsamiczny (Aceto Balsamico de Modena), tortellini oraz ravioli.
Kuchnia Włoch centralnych
Najbardziej znanym regionem tej części Włoch jest Toskania. To z niej wywodzi się Bistecca alla Fiorentina, czyli stek wołowy pieczony na otwartym ogniu. Tutaj też powstają wina takie jak chianti. Pisząc o toskańskiej kuchni, nie można nie wspomnieć o tiramisu. Ten deser ma wiele wariacji. W klasycznej postaci składa się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą i migdałowym likierem amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone.
W środkowych Włoszech znajduje się również Rzym (i cały region Lacjum). Wiadomo, że w stolicy można zjeść pizzę i różne makarony, jednak jednocześnie jest to wielki tygiel kulinarny i często restauracje, nastawione na jednorazowego turystę, serwują dania kuchni międzynarodowych, odbiegające jakością od tradycyjnej włoskiej kuchni, charakteryzującej się świeżymi składnikami świetnej jakości. Jeżeli ktoś chciałby cieszyć się jedzeniem, najlepiej jest oddalić się od turystycznych tras i poszukać miejsca w którym jedzą miejscowi. Warto też spróbować charakterystyczną rzymską potrawę – duszony ogon wołowy – coda alla vaccinara.
Kuchnia Włoch południowych
Włochy południowe obejmują Kampanię, Kalabrię, Basilicę, Apulię i Sycylię. To słabiej rozwinięte regiony. Ich kuchnia również jest biedniejsza. Opiera się głównie na warzywach i mące. To tutaj powstały pizza, bruschetta (grzanka z pomidorami) i pasta con frutti di mare (makaron z owocami morza). Z Sycylii pochodzą cannoli, czyli rurki z chrupiącego ciasta nadziewane kremem na bazie sera ricotta. Według legendy ten deser wymyśliły nałożnice pewnego emira w hołdzie dla jego potencji. Z Kampanii pochodzi mozzarella. Podobno pierwotnie (I w. p.n.e.) wytwarzana była z mleka owczego, jednak w XVI w. rozpoczęto w tym regionie hodowlę bawołów i tak powstała produkowana z mleka bawolego mozzarella di bufala.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|