Smaczna kuchnia
Kuchnie świata - kuchnia hiszpańska
19-09-2018
Jak zjeść smacznie i tanio w Hiszpanii
- Najlepiej oddalcie się nieco od centrum miasta oraz miejsc typowo turystycznych. Szukajcie restauracji, w których słychać tylko miejscowy język - istnieje tutaj pewne niebezpieczeństwo, że obsługa nie będzie znała innego języka niż hiszpański oraz że menu też będzie tylko w tym języku. W takiej sytuacji warto mieć ze sobą poniższą ściągę.
- Wypatrujcie „menú del día” albo „menú de la noche” – jest to zestaw dań w dobrej cenie, który zawiera: dwa dania do wyboru (na przykład dwie zupy do wyboru i dwa dania główne do wyboru) oraz deser, w cenę zazwyczaj wliczone są też chleb, domowe wino oraz woda.
Typowe dania kuchni hiszpańskiej
- Paella – chyba najsłynniejsza potrawa hiszpańska. Składa się z ryżu z szafranem i z różnymi dodatkami (owocami morza, kawałkami mięsa, zielonym groszkiem), który jest podsmażany i powoli gotowany na specjalnej patelni. Często paelle są przygotowywane przynajmniej dla dwóch osób.
- Cocido madrileño – to proste, tanie danie pochodzi z Madrytu. Jego podstawą jest ciecierzyca, różne kawałki mięsa (kiełbasa chorizo, drób, wołowina) oraz ziemniaki, marchewka i kapusta.
- Fabada asturiana – potrawa pochodzi z Asturii, to danie jednogarnkowe w skład którego wchodzą: biała fasola, kiełbasa chorizo, rodzaj hiszpańskiej kaszanki (morcilla asturiana), boczek, golonka, przyprawione szczypta szafranu. Do pewnego stopnia przypomina naszą fasolkę po bretońsku.
- Gazpacho i salmorejo – są to dwa chłodniki; gazpacho to prosta, orzeźwiająca zupa podawana na zimno, składająca się z namoczonego w wodzie chleba, wody, oliwy, pomidorów, ogórka, cebuli, czosnku, zielonej papryki. Salmorejo – to również rodzaj pomidorowego chłodnika, ale jest bardziej sycący niż gazpacho, ponieważ dodatkowo zawiera kawałki szynki serrano (jamón serrano) i gotowanego jajka.
- Tortilla de patatas – ta prosta i sycąca tortilla w wersji podstawowej składa się z ziemniaków, jajek i cebuli; może być również wzbogacona bobem, szparagami, czy papryką.
- Pulpo a la gallega – czyli ośmiornica po galicyjsku. Potrawa ta składa się z ugotowanych kawałków ośmiornicy, podanych na talarkach ugotowanych ziemniaków (choć w tym roku zdaje się nastała „moda” na ziemniaki w postaci puree), polanych oliwą i oprószonych papryką i solą.
- Rabo de toro – rodzaj ragout z ogona wołowego, przyrządzany z dodatkiem cebuli, marchewki, pomidorów, czosnku, liścia laurowego, szafranu, oliwy i czerwonego wina.
- Pescados – kiedy jesteśmy w Hiszpanii koniecznie musimy spróbować ryb, podaję tutaj najczęściej spotykane gatunki: bacalao – dorsz, merluza – morszczuk, dorada –w Polsce nazwa brzmi tak samo, jest to smaczna ryba z rodziny prażmowatych, lubina – okoń morski (labraks).
- Gambas al ajillo – są to krewetki podawane w żaroodpornym naczyniu, pieczone w oliwie, z czosnkiem i papryczką chilli, posypane natką pietruszki.
- Calamares a la romana – pierścienie kalmarów, maczane w rzadkim cieście i smażone na głębokim tłuszczu; jemy je skropione cytryną.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|