Smaczna kuchnia
Kuchnie świata – kuchnia kantońska (Chiny)
Kanton to miasto w południowych Chinach znajdujące się w prowincji Guangdong (dawniej prowincja Kanton). Kuchnia kantońska zaliczana jest do ośmiu tradycyjnych kuchni chińskich. Jej silny wpływ zauważyć można nie tylko w samych Chinach, ale również na całym świecie. Często nawet sobie tego nie uświadamiamy.
Co wyróżnia kuchnię kantońską?
W Kantonie podaje się przede wszystkim lekko ugotowane warzywa i mięso oraz słodkie sosy.
To co jest charakterystyczne w tej kuchni – wykorzystuje się (i je) dosłownie wszystko, nawet to, co wydaje nam się bezużyteczne. Istnieje powiedzenie obrazowo opisujące kantońskie menu: „mieszkańcy Kantonu jedzą wszystko co ma cztery nogi, z wyjątkiem stołów oraz wszystko, co lata, z wyjątkiem samolotów”. Zatem na talerzu może znaleźć się wąż, kot, pies i tajemnicze morskie stworzenia, kurze stópki lub język kaczki. Zamawianie dania w restauracji jest swego rodzaju ruletką, nigdy nie wiesz co trafi ci się pod tajemniczą, chińską nazwą.
Kantońscy kucharze starają się zachować oryginalny smak jedzenia, nie nadużywają zatem przypraw, ograniczają też użycie tłuszczu.
Techniki gotowania
Do dwóch najczęstszych technik kulinarnych należy gotowanie na parze oraz stir fry, czyli gotowanie w woku.
Typowe dania kuchni kantońskiej
Wymienić tu należy:
- Chińskie jajka na parze – jajka są ubijane do konsystencji przypominającej omlet, a następnie gotowane na parze; danie to jest czymś pomiędzy jajecznicą, a zupą.
- Congee z chudą wieprzowiną i stuletnimi jajami – jest to rodzaj kleiku ryżowego z mięsem oraz zakonserwowanymi, m.in. w niegaszonym wapnie, jajami. Takich jaj raczej nie przechowuje się przez sto lat, ale faktycznie koneserzy jedzą jaja kilkudziesięcioletnie.
- Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym – oryginalna wieprzowina w kuchni kantońskiej jest robiona z octem, suszonymi śliwkami i kandyzowanymi owocami głogu. Do dania przeważnie używana jest polędwica wieprzowa, ale spotyka się również przyrządzone w podobny sposób żeberka.
- Kantońska zupa rybna – znaleźć w niej można krewetki, małże, fragmenty ryb, kapustę chińską, imbir, trawę cytrynową i czosnek. Zupa jest gęsta, ponieważ często zagęszcza się ją przy użyciu skrobi.
- Chow-mein – czyli makaron z woka (potrawa typu stir-fry). Nazwa te jest dosyć pojemna, ponieważ makaron może być z różnymi dodatkami: mięsem z kurczaka, wołowiną, różnymi warzywami, imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym. Cechą charakterystyczną takiego dania jest to, że makaron jest raczej chrupki, niż miękki i elastyczny. Lekką chrupkość zachowują również warzywa, ponieważ są poddawane krótkiemu smażeniu.
- Dim-sum – swego rodzaju pierożki gotowane na parze; jednak z naszymi, polskimi pierogami mają niewiele wspólnego. Ciasto często jest robione z mąki ryżowej, ale może być również używana mąka pszenna lub z tapioki. Pierożki podaje się w specjalnych bambusowych koszyczkach do gotowania na parze. Dim-sum mogą zawierać różne farsze – mięsne (często jest to wołowina), z krewetkami, albo na słodko.
- Bao – są odmianą pierożków dim-sum. Przypominają nasze pampuchy, tyle że robione są na parze. Te wypełnione wołowiną robioną na słodko nazywają sięcha siu bao.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|