Smaczna kuchnia
Kuchnie świata - kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska kojarzy się z wakacjami, pięknymi plażami, słońcem i feerią barw. Jest połączeniem tradycji Majów i kuchni hiszpańskiej. Pełno w niej warzyw, w meksykańskim menu znajdziecie też ryby, owoce morza i indyka. Smak czekolady miesza się ze smakiem chili.
Królestwo warzyw
Jednym z najważniejszych warzyw w Meksyku są pomidory. Stanowią bazę zarówno przekąsek, zup, dań głównych oraz sosów.
Obok klasycznych, czerwonych pomidorów, popularne są pomidory zielone. Charakteryzują się one silnym, piekącym smakiem i nie nadają się do jedzenia w postaci surowej. Dodaje się je zazwyczaj do pikantnych sosów.
Meksykanie mogą się pochwalić uprawą ponad 120 gatunków papryki. Dodaje się ją do sosów. Popularne jest nadziewanie papryk mięsem lub serem. Istnieje nawet paprykowo-czekoladowy pieczony deser – boca negra, czyli czarne usta.
Popularnym warzywem jest też dynia. Przyrządza się z niej m.in. deser do kawy - calabaza en tacha – dynia gotowana jest w syropie z pomarańczy i gujawy z cynamonem.
W meksykańskiej kuchni często spotyka się kukurydzę. W oparciu o nią robi się zupy i farsze. Ciekawostką jest napój – atole – robiony właśnie z kukurydzy. W początkowej formie składał się on z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą i posłodzonej. Obecnie atole przyrządza się z różnego rodzaju dodatkami: czekoladą, kwiatami pomarańczy, wanilią, czy orzechami. Zamiast wody można również użyć mleka.
Mole i salsa
Jeżeli mówimy o kuchni meksykańskiej to od razu pojawia się skojarzenie z wyśmienitymi sosami.
Mole, to sos z silnie rozdrobnionych (zmiażdżonych) składników. Jedne z najsłynniejszych mole to guacamole z awokado. Inne, chyba równie znane to mole poblano podawane do indyka. Ten ostatni sos może wydawać się nam nieco egzotyczny, ponieważ indyk jest podawany z sosem z gorzkiej czekolady i pomidorów.
Klasycznym sosem jest też salsa mexicana, czyli sos z czerwonych pomidorów, zielonych papryczek chili i kolendry. Inne salsy to:
- salsa cruda – z pomidorami i papryką pokrojonymi w drobną kostkę, bez gotowania;
- salsa de tomate verde – zielone pomidory, kolendra i ostra papryka;
- salsa de chipotle - papryczki chipotle (czyli wędzone papryczki jalapeño) w sosie pomidorowym;
Tortille i gorditas
Tortilla to rodzaj chrupiącego placka z mąki kukurydzianej (ewentualnie pszennej), który smaży się z dwóch stron bez tłuszczu. Stanowi bazę do wielu meksykańskich dań, takich jak m.in.:
- tacos – tortille złożone na pół z farszem z mielonego mięsa, fasolą i sosem;
- burritos – tortille zwinięte w rulon z nadzieniem warzywnym lub mięsnym;
- quesadilla – tortilla z serem i farszem.
Z mąki kukurydzianej robi się również gorditas, czyli gruby kawałek ciasta, smażony w głębokim tłuszczu, następnie nadziany warzywami, mięsem i salsą.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|