Smaczna kuchnia

Kuchnie świata – kuchnia portugalska

23-02-2017

Kuchnia portugalska jest prosta, a jednak nie można odmówić jej smaku i z całą pewnością warto zapoznać się z nią bliżej.

Portugalia, ze względu na swoje położenie nad Oceanem Atlantyckim, ma doskonale rozwinięte rybołówstwo. Kraj ten posiada nażywszy w Europie współczynnik spożycia ryb na mieszkańca. Najpopularniejszą rybą jest słynny dorsz – bacalhau. Zazwyczaj kupuje się go już w postaci suszonej i solonej, a przed użyciem trzeba go wymoczyć w wodzie lub mleku. Suszenie i solenie dorsza, jako sposób na jego utrwalenie, ma wielowiekową tradycję. Dawno temu, w czasach przed lodówkami/chłodniami, rybacy, którzy łowili dorsze na łowiskach na oceanie Atlantyckim, suszyli go i konserwowali solą w celu zabezpieczenia przed zepsuciem. Do najsłynniejszych portugalskich dań z dorsza należą krokiety (bolinhos de bacalhau) oraz zapiekanka z dodatkiem ziemniaków, cebuli i oliwek (bacalhau á gomes de sá).

Do innych popularnych morskich stworzeń, które jedzą Portugalczycy, należą sardynki, ośmiorniczki, kalmary, krewetki i langusty.

Portugalczycy chętnie, zwłaszcza w zimowe słoty, jedzą zupy. Najbardziej znaną zupą jest caldo verde, czyli dosłownie zielony wywar. Jest to po prostu kartoflanka z portugalską kapustą/jarmużem pokrojonymi w paski i ewentualnym dodatkiem ząbków czosnku, czy kawałków kiełbasychouriço.

Portugalia to również kraj pasterski. Stąd w menu jej mieszkańców obecne są wołowina, jagnięcina i baranina. Spotyka się też wieprzowinę. Tradycyjna portugalska potrawa mięsna to cozido á portugesa. Jej skład jest dość dowolny i zależy od fantazji kucharza. Przeważnie składa się z wołowiny, wieprzowiny, kiełbasy (nawet kilku rodzajów), świńskich nóżek, szynki, ziemniaków, rzepy, marchewki, cieciorki, kapusty i ryżu. Jak widać jest to danie dosyć sycące.

Z drobiu popularny jest kurczak nadziewany całą cytryną, czyli frango com limáo.

Chyba najbardziej znanym portugalskim deserem są, oryginalnie pochodzące z Lizbony, pasteis de nata, małe ciasteczka, które najlepiej smakują posypane aromatycznym cynamonem. Innym słodkim daniem, które je się obowiązkowo posypane tą przyprawą jest słodki ryż (arroz doce), czyli pudding ryżowy, dobry dla tych, którzy nie jedzą glutenu. Cynamon to niezwykle popularna przyprawa, w każdej portugalskiej kawiarni, obok cukiernicy, stoi pojemnik z cynamonem.

Mówiąc o kuchni Portugalii, nie można zapomnieć, o słynnym trunku jakim jest portugalskie porto. Jest to wzmacniane słodkie lub półsłodkie wino o zawartości alkoholu pomiędzy 18-22%. Butelka prawdziwego porto oznaczona jest specjalną banderolą, świadczącą o jego pochodzeniu.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności