Smaczna kuchnia
Kuchnie świata – kuchnia turecka
Kuchnia turecka jest pełna aromatów, smaków i kolorów. Chyba najbardziej znanym jej przedstawicielem w naszym kraju jest kebab, jednak warto sięgnąć również po inne potrawy z tego regionu.
Dawno temu Turcja, a dokładniej Imperium Osmańskie, była krajem niezwykle rozległym. Pozostałości tego widać w tradycyjnej kuchni tureckiej. Można w niej znaleźć aromaty i smaki z Azji, północnej Afryki oraz południowo-wschodniej Europy. Jednocześnie jest to kuchnia prosta, bazująca na świeżych warzywach i mięsie. Turcja, ze względu na położenie, może być samowystarczalna pod względem produkcji żywności.
Z punktu widzenia dietetyka, zaletą kuchni tureckiej jest bogactwo stosowanych w niej warzyw, bogatych w przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Bardzo popularna jest oliwa i to dobrze, trzeba jednak uważać, żeby nie było jej za dużo, ponieważ mocno podnosi kaloryczność dania. Należy również w miarę możliwości ograniczać potrawy smażone. Turecką słodką herbatę można potraktować jako ciekawostkę, ale nie warto przyzwyczajać się do jej smaku, ponieważ zawiera zbyt dużo cukru. Podobnie rzecz się ma z bardzo słodkimi, tureckimi słodyczami. Dobrym źródłem wapnia będzie humus, można też próbować chałwy, warto jednak pamiętać, że wapń słabiej się przyswaja w towarzystwie dużych ilości cukru.
Słowniczek typowych dań kuchni tureckiej (poza kebabem):
- ekmek – kwaskowaty chleb, przeważnie z mąki pszennej; dzięki posmarowaniu mlekiem lub żółtkiem przyjemnie chrupie; może być posypany makiem albo sezamem
- pide – drożdżowy, nadziewany różnymi farszami placek, nazywany turecką wersją włoskiej pizzy
- simit – tureckie, drożdżowe precle z sezamem
- falafel – kotlet z ciecierzycy lub bobu, stanowiący wegetariańską alternatywę dla kebabu
- humus – pasta z ciecierzycy i tahini; smaruje się nią pieczywo lub stosuje jako dodatek do wielu dań
- kumpir – faszerowane warzywami, posypane serem i masłem pieczone ziemniaki
- domades çorbasi – zupa pomidorowa
- balik çorbasi – zupa rybna
- bezelye çorbasi – zupa z zielonego groszku
- mercimek çorbasi – zupa z soczewicy z warzywami
- pilawy – dania z ryżem i mięsem lub warzywami (domatesli pilaw – ryż z pomidorami, acem pilavi ryż z jagnięciną, cynamonem i pistacjami)
- köfte – intensywnie doprawione mięsne kotleciki (wołowe lub jagnięce)
- paltican – bakłażan, król pośród tureckich warzyw, podaje się go na różne sposoby: dusi z mięsem, zapieka, marynuje, dodaje do sałatek
- ayran – napój na bazie jogurtu i wody, doprawiany solą i pieprzem, często dodawany do kebabu
- raki – wódka destylowana z winogron, rodzynek lub fig, ma silny anyżowy aromat
- chałwa – deser wytwarzany z pasty sezamowej
- rachatłukum – rodzaj owocowych galaretek (na bazie skrobi pszennej lub ziemniaczanej i cukru), oprószonych cukrem pudrem
- tulumba – smażone ciasto zamarynowane w syropie słodowym
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|