Smaczna kuchnia

Kwiaty na talerzu

24.04.2013

Lista roślin, których kwiaty można jeść: aksamitka, bazylia, begonia, bez czarny, bławatek, bratek, brokuły, chryzantemy, cukinia, dynia, fiołek, floksy, goździkowiec, hibiskus, jabłoń, jaśmin, karczochy, kolendra, koniczyna, kalafior, lawenda, lipa, lubczyk, mięta, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pomarańcza, rozmaryn, róża, rukola, rumianek, szałwia, śliwka, tulipan, tymianek, wiśnia.

Zasady obowiązujące przy jedzeniu kwiatów:

  • nie jemy kwiatów roślin trujących (np. rododendronów, barwinków, hiacyntów, irysów, jaskrów, konwalii, naparstnicy, narcyzów, oleandru, powojnika, żonkili);
  • jeżeli nie wiemy czy roślina jest czy nie jest trująca, również nie jemy jej kwiatów;
  • nie powinno się jeść kwiatów z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych – nie wiadomo czy przypadkiem nie były pryskane chemią, czy nie spryskano ich nabłyszczaczami;
  • nie jemy kwiatów rosnących przy ruchliwych drogach;
  • myjemy kwiaty (zwłaszcza te rosnące nisko przy ziemi) przed spożyciem;
  • jeżeli rozpoczynamy naszą kwiatową przygodę – początkowo warto jeść same płatki albo pojedyncze kwiatki – zarówno nasze podniebienie, jak i nasz organizm musi się przyzwyczaić;
  • szczególnie ostrożni powinni być alergicy – kwiaty mogą silnie uczulać!

Skąd brać jadalne kwiaty? Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, albo hodować we własnej doniczce (względnie ogródku).

 Z czym to jeść?

  • kwiaty traktujemy jako dodatek do sałatek, tart, zup, ciast;
  • można przygotowywać sosy z płatkami kwiatów (np. róży);
  • robimy przetwory (najbardziej znana jest konfitura z płatków róży, ale istnieją też przepisy na konfiturę z lawendą, czy dżem z płatków fiołków);
  • wykorzystujemy do produkcji wód kwiatowych, np. pomarańczowej, różanej. Takie wody wzbogacają następnie smak różnych dań.

Kwiaty to nie tylko ozdoba, mają również pewne wartości odżywcze. Jak piszą Rop i wsp. (2012)[1] kwiaty stanowią wartościowe źródło składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy i mogą być świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Fiołek i róża  zawierają witaminę C, lawenda stanowi źródło wapnia i witaminy A, a w chryzantemach występują potas, wapń i magnez. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo.


[1] Otakar Rop , Jiri Mlcek , Tunde Jurikova , Jarmila Neugebauerova, Jindriska Vabkova (2012): Edible Flowers—A New Promising Source of Mineral Elements in Human Nutrition; Molecules, 17(6), 6672-83.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności