Smaczna kuchnia
Lody, lody dla ochłody… Jak kupować – lody
Lody mogą być zdrowym daniem, jeżeli są zrobione z dobrych składników. Unikaj lodów, które na etykiecie wypisane mają gumę guar lub sól sodową karboksymetylocelulozy – czyli zagęstniki, którymi zastępuje się mleko.Prawdziwe lody zawierają mleko, będące źródłem wapnia oraz jajka – skarbnicę składników odżywczych.
Lody różnią się między sobą kalorycznością; gałka lodów śmietankowych (47 g) to 141 kcal, podczas gdy gałka sorbetu malinowego (45 g) to tylko 65 kcal. Jeżeli dbamy o linię jedzmy jedną gałkę lodów dla przyjemności, lody śmietankowe traktujmy bardziej jako np. podwieczorek, natomiast sorbet owocowy może być lekką przekąską.
Które lody są dla nas najlepsze? Przyjrzyjmy się im po kolei:
- Lody czekoladowe – z nimi jest podobnie jak z czekoladą, im więcej zawierają kakao, czyli im są ciemniejsze, tym lepiej; są bowiem bogatsze w przewiultleniacze ograniczające procesy starzenia się i mające działanie przeciwnowotworowe.
- Lody śmietankowe – niekoniecznie polecam (choć lubię); dobrej jakości są zrobione ze śmietanki, która nie jest niestety najlepszym źródłem wapnia, za to stanowi źródło tłuszczu.
- Lody waniliowe– zrobione z mleka, jaj, prawdziwej wanilii i cukru są deserem godnym polecenia, jako alternatwa (raz na jakiś czas) dla jogurtu, czy kefiru.
- Lody owocowe – mają mniej kalorii niż lody czekoladowe lub śmietankowe. Najmniej kaloryczne są sorbety owocowe, ale mają one jednocześnie najmniej wartości odżywczych (brak wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Najzdrowsze będą lody owocowe zrobione z mleka/jogurtu i owoców (jak jagody, wiśnie) w domu. Najprostszym sposobem na zrobienie takich zdrowych lodów jest rozlanie koktajlu owocowego zrobionego na jogurcie w foremkę do lodów i zamrożenie. Uzyskamy pyszne, zdrowe i niezbyt kaloryczne lody jogurtowo-owocowe.
- Kolorowe lody – np. niebieskie smerfowe – omijajcie je z daleka, pełne sztucznych aromatów i barwników nie powinny znaleźć się ani w diecie dzieci, ani dorosłych. Niebieski barwnik dodawany do lodów, oprócz wywoływania reakcji alergicznych, może przyczynić się do wystąpienia astmy (więcej o barwnikach i innych substancjach występujących w słodyczach przeczytasz w artykule pt.„Co kryją słodycze?”).
W Polsce jemy lody przeważnie latem. Zimą unikamy ich ze względu na obawę przed przeziębieniem. Prawda jest taka, że to właśnie latem najłatwiej o anginę spowodowaną zjedzeniem loda. Tyle, że zimą marzymy o ciepłej rozgrzewającej zupie, a nie o zimnych lodach. Może więc zimą warto jeść lody imbirowe, wszak imbir świetnie rozgrzewa i jest „dobry na gardło”?
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|