Smaczna kuchnia

Mandarynki – smaczne i zdrowe?

10-01-2023

Grudzień pachnie mandarynkami. Smakują podobnie do pomarańczy, a znacznie łatwiej je obrać. Czy zimą rzeczywiście warto po nie sięgać?

Wartość odżywcza mandarynek

Mandarynki są niskokaloryczne, jedna dostarcza jedynie około 45 kcal.

Te pomarańczowe owoce stanowią źródło:

  • Witaminy B1 (tiaminy) – która wpływa na funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz wspiera układ odpornościowy;
  • Witaminy C – niezbędnej do prawidłowej pracy stawów i dobrej kondycji skóry (uczestniczy bowiem w produkcji kolagenu). Witamina C jest również potrzebna do prawidłowego przyswajania żelaza, bierze zatem udział w walce z anemią;
  • Beta-karotenu – związku, który ma działanie odmładzające, spłyca zmarszczki i chroni przed fotostarzeniem się skóry, a ponadto zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach, chroniąc przed miażdżycą;
  • Potasu – pierwiastka mającego ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układów nerwowego i mięśniowego;
  • Wapnia – będącego materiałem budującym kości i zęby oraz wpływającego na pracę układu nerwowego;
  • Magnezu – który wpływa na układ nerwowy i usprawnia pracę szarych komórek;
  • Nobiletyny – flawonoidu, który pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych.

Jak widać, warto sięgać po mandarynki, nawet jeżeli nie są one rekordzistami wśród żywności pod względem zawartości wyżej wymienionych składników, to niewątpliwie stanowią ich źródło smaczne i łatwe do zjedzenia.

Jak kupować mandarynki

Kupując mandarynki należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • Skórka powinna być jasnopomarańczowa, bez brązowych plamek. Dodatkowo nie powinna ściśle przylegać do miąższu, bo wtedy owoc może być podsuszony;
  • Owoc powinien być jędrny i sprężysty, unikaj mandarynek z miękkimi fragmentami;
  • Mandarynka powinna trochę ważyć, jeżeli bierzesz ją do ręki, a ona wydaje się lekka, najprawdopodobniej będzie sucha;
  • Im okrąglejsza mandarynka, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie słodka;
  • Kupuj owoce luzem, dzięki temu każdą sztukę możesz dokładnie obejrzeć i wybrać te najlepsze.

Mandarynki najlepsze są zimą, bo wtedy owocują te najbardziej soczyste odmiany. W okresie wiosenno-letnim te owoce sprowadza się z RPA albo Argentyny, a ponieważ czeka je długi transport, są zrywane jeszcze częściowo zielone, a to nie wpływa korzystnie na ich smak.

Przechowywanie mandarynek

Mandarynki najlepiej przechowywać w papierowej torbie w lodówce. To zabezpiecza je przed przesuszeniem i utratą smaku.

Pamiętajmy, żeby mandarynki koniecznie dokładnie umyć przed zjedzeniem. Należy wyszorować je pod gorącą wodą, stosując płyn do mycia naczyń.

Obrane i podzielone na cząstki mandarynki można mrozić.

Klementynki

Mandarynka często jest mylona z klementynką, ale nie są to te same owoce. Przez wiele lat uważano, że klementynka jest hybrydą pomarańczy gorzkiej i mandarynki śródziemnomorskiej. Jednak przebadano chromosomy klementynki i stwierdzono, że pochodzi ona od słodkiej pomarańczy.

Klementynki są słodsze, bardziej soczyste i delikatniejsze niż mandarynki. Ponadto większość odmian klementynek nie ma pestek.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności