Smaczna kuchnia
Mandarynki – smaczne i zdrowe?
Grudzień pachnie mandarynkami. Smakują podobnie do pomarańczy, a znacznie łatwiej je obrać. Czy zimą rzeczywiście warto po nie sięgać?
Wartość odżywcza mandarynek
Mandarynki są niskokaloryczne, jedna dostarcza jedynie około 45 kcal.
Te pomarańczowe owoce stanowią źródło:
- Witaminy B1 (tiaminy) – która wpływa na funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz wspiera układ odpornościowy;
- Witaminy C – niezbędnej do prawidłowej pracy stawów i dobrej kondycji skóry (uczestniczy bowiem w produkcji kolagenu). Witamina C jest również potrzebna do prawidłowego przyswajania żelaza, bierze zatem udział w walce z anemią;
- Beta-karotenu – związku, który ma działanie odmładzające, spłyca zmarszczki i chroni przed fotostarzeniem się skóry, a ponadto zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach, chroniąc przed miażdżycą;
- Potasu – pierwiastka mającego ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układów nerwowego i mięśniowego;
- Wapnia – będącego materiałem budującym kości i zęby oraz wpływającego na pracę układu nerwowego;
- Magnezu – który wpływa na układ nerwowy i usprawnia pracę szarych komórek;
- Nobiletyny – flawonoidu, który pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych.
Jak widać, warto sięgać po mandarynki, nawet jeżeli nie są one rekordzistami wśród żywności pod względem zawartości wyżej wymienionych składników, to niewątpliwie stanowią ich źródło smaczne i łatwe do zjedzenia.
Jak kupować mandarynki
Kupując mandarynki należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
- Skórka powinna być jasnopomarańczowa, bez brązowych plamek. Dodatkowo nie powinna ściśle przylegać do miąższu, bo wtedy owoc może być podsuszony;
- Owoc powinien być jędrny i sprężysty, unikaj mandarynek z miękkimi fragmentami;
- Mandarynka powinna trochę ważyć, jeżeli bierzesz ją do ręki, a ona wydaje się lekka, najprawdopodobniej będzie sucha;
- Im okrąglejsza mandarynka, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie słodka;
- Kupuj owoce luzem, dzięki temu każdą sztukę możesz dokładnie obejrzeć i wybrać te najlepsze.
Mandarynki najlepsze są zimą, bo wtedy owocują te najbardziej soczyste odmiany. W okresie wiosenno-letnim te owoce sprowadza się z RPA albo Argentyny, a ponieważ czeka je długi transport, są zrywane jeszcze częściowo zielone, a to nie wpływa korzystnie na ich smak.
Przechowywanie mandarynek
Mandarynki najlepiej przechowywać w papierowej torbie w lodówce. To zabezpiecza je przed przesuszeniem i utratą smaku.
Pamiętajmy, żeby mandarynki koniecznie dokładnie umyć przed zjedzeniem. Należy wyszorować je pod gorącą wodą, stosując płyn do mycia naczyń.
Obrane i podzielone na cząstki mandarynki można mrozić.
Klementynki
Mandarynka często jest mylona z klementynką, ale nie są to te same owoce. Przez wiele lat uważano, że klementynka jest hybrydą pomarańczy gorzkiej i mandarynki śródziemnomorskiej. Jednak przebadano chromosomy klementynki i stwierdzono, że pochodzi ona od słodkiej pomarańczy.
Klementynki są słodsze, bardziej soczyste i delikatniejsze niż mandarynki. Ponadto większość odmian klementynek nie ma pestek.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|