Smaczna kuchnia
Menu na Walentynki
Szukasz pysznego i zdrowego sposobu, żeby powiedzieć komuś „kocham cię”? W Walentynki – zaproś go na romantyczną kolację, ale bez wychodzenia do restauracji – przygotuj kolację w domu. Poniżej znajdziesz specjalne menu na niezapomniany wspólny posiłek. Przygotuj świece, otwórz butelkę ulubionego wina i wprowadź odrobinę romantyzmu do waszego życia.
Przystawka: sałatka z łososiem i imbirem
Łosoś należy podobno do najsilniejszych afrodyzjaków. Zawiera on kwasy omega-3, witaminę D i A oraz cynk, jod i żelazo (chroniące przed bezpłodnością).
Imbir to naturalny afrodyzjak, pobudza libido i zachęca do seksu.
Składniki:
- 1 garść roszponki
- 1 garść szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki miodu lipowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Liście sałat i szpinaku umyć, osuszyć.
- Łososia skropić 1 łyżką soku z cytryny, posolić, popieprzyć. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C.
- Po ostudzeniu łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki.
- Przygotować sos – wymieszać razem (np. w zakręcanym słoiku) miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, sól i pieprz.
- Sałaty i szpinak rozłożyć na talerzu, na nich położyć kawałki łososia. Całość polać sosem.
- Płatki imbiru osączyć z zalewy i ułożyć na wierzchu sałatki.
- Podawać z razowym pieczywem.
Danie główne: indyk na ostro
Aztekom owoc awokado kojarzył się z… jądrami i uznawali go za afrodyzjak. Okazuje się, że ta teoria nie była całkiem od rzeczy. Awokado jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na serce. A mężczyźni cierpiący na choroby serca są bardziej narażeni na zaburzenia erekcji, niż ich zdrowi rówieśnicy.
Kolejnym składnikiem, ważnym w diecie mężczyzny, jest białko. Budują je aminokwasy, które są składnikami m.in. nasienia, ich obecność jest ważna dla wzwodu. Białko buduje też mięśnie oraz pobudza wytwarzanie testosteronu, a ten jest korzystny dla zachowania wysokiej aktywności seksualnej. Pełnowartościowe białko znajduje się w mięsie z indyka.
Natomiast witamina C obecna grejpfrutach uczestniczy w produkcji spermy.
Relish z awokado i grejpfruta
- 1 grejpfrut
- ½ małego awokado
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Pikantny indyk
- 1 łyżka chili w proszku
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1szczypta soli
- ok. 300 g sznycli z indyka (Samo dobro)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Relish:Grejpfruta umyć, obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki – tzw. albedo). Zebrać sok, który się wyciśnie, do miseczki. Cząstki grejpfruta pokroić na kawałki. Wrzucić do miseczki z sokiem.
- Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki, dodać do grejpfruta.
- Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Dodać kolendrę.
- Miód wymieszać z octem winnym. Dodać do pozostałych składników relishu. Całość doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Indyk: Wymieszać suche przyprawy. Obtoczyć w nich sznycle z indyka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażyć sznycle aż przestaną być różowe w środku (ok. 2 minut z każdej strony).
- Podawać indyka z relishem z awokado i grejpfruta oraz z brązowym ryżem.
Deser: mrożone banany w czekoladzie
Mózg kobiety po spożyciu czekolady reaguje podobnie jak w momencie silnego pożądania seksualnego. Czego więcej potrzeba dla podniesienia temperatury kolacji?
Banany stanowią źródło potasu i witamin z grupy B – nadają się na miłosne gry! No i ten ich pobudzający wyobraźnię kształt.
Składniki:
- 2 banany
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 4 drewniane patyczki (np. do szaszłyków)
Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki, przekroić na pół.
- Każdą połówkę nadziać na drewniany patyczek i włożyć na noc do zamrażalki.
- Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Zamrożone banany wyjąć z zamrażalnika i zanurzyć w gorącej czekoladzie.
- Po chwili czekolada stwardnieje. Banany są gotowe do zjedzenia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|