Smaczna kuchnia
Oregano
Sezon grypowy w pełni. Jednak zanim sięgniemy po środki chemiczne, warto pamiętać o tzw. „naturalnych antybiotykach”. Jednym z nich jest oregano.
Oregano, czyli lebiodka pospolita (znana, w zależności od regionu Polski, również pod innymi nazwami: macierzyca – na Mazowszu, macierduszka – w okolicach Białegostoku, duszka – na Lubelszczyźnie), było znane jako roślina lecznicza już w starożytności. Jednak i współcześnie jego właściwości lecznicze robią wrażenie, a na dodatek jest to zioło całkiem dobrze przebadane.
Właściwości lecznicze oregano
Oregano ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawdzięcza to sporej zawartości dwóch biologicznie czynnych substancji: karwakrolu i tymolu. Olejek z oregano (zaraz po olejkach z chrzanu i czosnku) zaliczany jest do najbardziej aktywnych w stosunku do drobnoustrojów olejków. Jest szkodliwy m.in. dla gronkowca złocistego, czy grzybów Candida albicans.
Lebiodka pospolita jest świetna na poprawę trawienia, ponieważ zwiększa produkcję śliny (są w niej enzymy trawienne), soku żołądkowego i żółci. Dodanie oregano do ciężkich, tłustych dań z pewnością ułatwi ich strawienie.
Co ciekawe, niektórzy naukowcy uważają, że oregano może ograniczać rakotwórcze właściwości mięsa poddawanego działaniu wysokiej temperatury (smażenie lub grillowanie). To obecny w oregano karwakrol hamuje powstawanie tzw. amin heterocyklicznych, które uczestniczą w powstawaniu nowotworów.
Ziołolecznictwo używa również oregano jako środka ułatwiającego odksztuszanie w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Oregano w kuchni
Oregano jest znaną przyprawą, chyba najczęściej kojarzoną z kuchnią włoską, ale znajdzie zastosowanie w wielu innych daniach. Dodaje się je m.in. do pizzy, czy spaghetti, jak również do jajecznicy, albo omletu, sałatek (np. greckiej, czy caprese), pieczonych mięs i ryb, a także zup (np. ziemniaczanej). Oregano świetnie łączy się z pomidorami, cukinią, czy bakłażanem. W internecie można też znaleźć przepis na bardzo ciekawe pesto z oregano lub olej ziołowy z oregano. Oregano wchodzi również w skład ziół prowansalskich.
Oregano możemy używać świeże lub suszone. Świeże zioło powinno być jasnozielone, niezwiędnięte. Nie kupujmy tego z pożółkłymi lub poczerniałymi łodygami i liśćmi. Suszone oregano zawiera mniej olejków eterycznych niż roślina świeża. Warto również pamiętać, że suszone zioła przechowujemy w szczelnie zamykanych torebkach lub słoiczkach.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|