Smaczna kuchnia
Parszywa dwunastka – warzyw i owoców
Co roku amerykańska organizacja EWG (Enviromental Working Group) publikuje parszywą (brudną) dwunastkę, czyli listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami.
EWG korzysta z danych pochodzących z baz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Agencji Żywności i Leków (FDA), które badają tysiące próbek warzyw i owoców.
Ranking jest znany na całym świecie, zatem warto wiedzieć, o co chodzi, jednak powinniśmy do niego podchodzić z pewnym sceptycyzmem. Dlaczego?
Przede wszystkim lista układana jest na podstawie danych z prób zebranych w USA, a tam obowiązują inne przepisy dotyczące upraw i stosowania środków ochronnych roślin, jak również inne są klimat i gleba. Nie można tych wyników przekładać na nasz polski grunt jeden do jednego.
Ponadto ranking jest układany nieco powierzchownie. Nie bierze on pod uwagę stopnia skażenia, a jedynie to, że do niego doszło. Brakuje też zaznaczenia różnic w toksyczności wykrytych pestycydów.
Zaleca się, aby warzywa i owoce należące do brudnej dwunastki kupować w sklepach z ekożywnością, u lokalnych producentów, a najlepiej samodzielnie je wyhodować. Należy jednak pamiętać, że nawet to nie daje nam gwarancji, iż dany produkt jest całkowicie wolny od zanieczyszczeń. W rolnictwie ekologicznym również używa się pestycydów (tyle, że innych niż w rolnictwie konwencjonalnym), a w przydomowym ogródku nie do końca wiemy co jest w ziemi, powietrzu, czy deszczu.
Pamiętajmy, że w parszywej dwunastce znajdują się bardzo wartościowe warzywa i owoce i nie dajmy się zwariować. Jedzmy różnorodnie!
Po tym wstępie pora zapoznać się z parszywą dwunastką 2021, zawiera ona:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż (oraz jego bliskich krewnych należących do gatunku kapusty warzywnej: gorczycę sarepską, kapustę galicyjską)
- nektarynki
- jabłka
- winogrona
- wiśnie
- brzoskwinie
- gruszki
- paprykę i ostre papryczki
- seler naciowy
- pomidory
EWG publikuje również czystą piętnastkę, czyli listę warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami. W roku 2021 są to:
- awokado
- słodka kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- groszek cukrowy (mrożony)
- bakłażany
- szparagi
- brokuły
- kapusta
- kiwi
- kalafior
- grzyby
- melon miodowy
- melon kantalupa
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|