Smaczna kuchnia

Parszywa dwunastka – warzyw i owoców

06-05-2021

Co roku amerykańska organizacja EWG (Enviromental Working Group) publikuje parszywą (brudną) dwunastkę, czyli listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami.

EWG korzysta z danych pochodzących z baz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Agencji Żywności i Leków (FDA), które badają tysiące próbek warzyw i owoców.

Ranking jest znany na całym świecie, zatem warto wiedzieć, o co chodzi, jednak powinniśmy do niego podchodzić z pewnym sceptycyzmem. Dlaczego?

Przede wszystkim lista układana jest na podstawie danych z prób zebranych w USA, a tam obowiązują inne przepisy dotyczące upraw i stosowania środków ochronnych roślin, jak również inne są klimat i gleba. Nie można tych wyników przekładać na nasz polski grunt jeden do jednego.

Ponadto ranking jest układany nieco powierzchownie. Nie bierze on pod uwagę stopnia skażenia, a jedynie to, że do niego doszło. Brakuje też zaznaczenia różnic w toksyczności wykrytych pestycydów.

Zaleca się, aby warzywa i owoce należące do brudnej dwunastki kupować w sklepach z ekożywnością, u lokalnych producentów, a najlepiej samodzielnie je wyhodować. Należy jednak pamiętać, że nawet to nie daje nam gwarancji, iż dany produkt jest całkowicie wolny od zanieczyszczeń. W rolnictwie ekologicznym również używa się pestycydów (tyle, że innych niż w rolnictwie konwencjonalnym), a w przydomowym ogródku nie do końca wiemy co jest w ziemi, powietrzu, czy deszczu.

Pamiętajmy, że w parszywej dwunastce znajdują się bardzo wartościowe warzywa i owoce i nie dajmy się zwariować. Jedzmy różnorodnie!

Po tym wstępie pora zapoznać się z parszywą dwunastką 2021, zawiera ona:

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. jarmuż (oraz jego bliskich krewnych należących do gatunku kapusty warzywnej: gorczycę sarepską, kapustę galicyjską)
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. winogrona
  7. wiśnie
  8. brzoskwinie
  9. gruszki
  10. paprykę i ostre papryczki
  11. seler naciowy
  12. pomidory

EWG publikuje również czystą piętnastkę, czyli listę warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami. W roku 2021 są to:

  1. awokado
  2. słodka kukurydza
  3. ananas
  4. cebula
  5. papaja
  6. groszek cukrowy (mrożony)
  7. bakłażany
  8. szparagi
  9. brokuły
  10. kapusta
  11. kiwi
  12. kalafior
  13. grzyby
  14. melon miodowy
  15. melon kantalupa
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności