Smaczna kuchnia
Pieczarki
Pieczarka to najczęściej uprawiany grzyb na świecie. Jest polecany w dietach odchudzających, bo ma niską kaloryczność, ale czy oprócz tego niesie jeszcze jakieś korzyści dla naszego organizmu?
Rodzaje pieczarek
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie. Wśród najczęściej uprawianych odmian znajdują się: najpopularniejsza pieczarka biała, pieczarka brązowa (jest bardziej aromatyczna od białej) oraz pieczarka portobello (ma kapelusz imponujących rozmiarów).
Pieczarki – wartość odżywcza
Pieczarki zawierają witaminę D2, która w naszym organizmie zostaje przekształcona do aktywnej postaci – witaminy D3. Biorąc pod uwagę, że jako populacja cierpimy na niedobory tej witaminy, pieczarki powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.
Pewnie raczej tego nie spodziewamy się po pieczarkach, ale mają też całkiem sporo białka, jak na warzywa.
Ponadto pieczarki są dobrym źródłem potasu, zawierają również wapń, magnez, witaminę E oraz niacynę.
Właściwości zdrowotne pieczarek
W pieczarkach obecne są przeciwutleniacze, które m.in. odgrywają rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej, zapobiegają starzeniu się organizmu oraz rozwojowi chorób serca. Wśród antyoksydantów obecnych w pieczarkach wymienić należy: polifenole, beta-glukan, ergotioneinę, glutation.
Beta-glukan pobudza układ odpornościowy do pracy. Glutation jest nie tylko przeciwutleniaczem, ale ma również działanie odtruwające, czyli usuwa z naszego organizmu szkodliwe substancje. Ergotioneina chroni nasze DNA przed uszkodzeniami.
Zakup i przechowywanie pieczarek
Najpopularniejszą postacią, w jakiej kupujemy pieczarki, są po prostu całe grzyby lub grzyby pocięte w plastry. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że można też je kupić w formie sproszkowanej. Taki pieczarkowy proszek stosowany jest jako przyprawa nadająca aromatu, a dodatkowo zwiększa wartość odżywczą potrawy.
Świeże grzyby możemy przechowywać tylko 3-4 dni. Na szczęście pieczarki spokojnie można też zamrozić (świeże lub obgotowane) albo ususzyć.
Pieczarki w kuchni
Pieczarki można jeść na surowo, chociażby kładąc je na kanapkę albo dodając do surówek, tak jak pomidora. Można je też dodawać do jajecznicy, omleta, farszów w krokietach, czy pierogów. Można z nich zrobić zupę krem. Pieczarki portobello są tak duże, że można je też nadziewać farszem na przykład warzywnym albo z mielonego mięsa.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|