Smaczna kuchnia
Rozgrzewająca garam masala
W jesienną słotę wybierzmy się do ciepłych, kolorowych Indii; spróbujmy mieszanki ziół i przypraw – garam masala.
Co to jest garam masala?
Garam masala to mieszanka przypraw stosowana w kuchni wedyjskiej. Podnosi ona ciepło ciała oraz poprawia metabolizm. Tak naprawdę nie istnieje tylko jeden przepis na garam masala, w zależności od receptury w jej skład może wchodzić od 5 do nawet 30 składników. Jednak do podstawowych elementów zawsze należą poniższe przyprawy:
- czarny pieprz – który poprawia przyswajalność składników odżywczych, przyspiesza trawienie, wspomaga pracę układu odpornościowego;
- cynamon – wspomagający pracę układu nerwowego, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju chorób neurodegradacyjnych, ponadto cynamon przyspiesza przemianę materii;
- kardamon – który obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwutleniające;
- goździki – wzmacniające układ odpornościowy, mające działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, wzmacniające kości i stawy, wspomagające wątrobę;
- gałka muszkatołowa – która ma działanie przeciwzapalne oraz wspomagające układ nerwowy;
- kmin rzymski – ograniczający stany zapalne w organizmie, obniża też poziom cholesterolu.
Wszystkie przyprawy, z wyjątkiem gałki muszkatołowej, się praży, dzięki czemu uwalnia się ich aromat. Następnie przyprawy są mielone.
Zdrowotne właściwości garam masala
Ta niezwykła mieszanka przypraw:
- jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, co nie tylko pomaga zachować młodość, ale też ogranicza rozwój stanów zapalnych w organizmie;
- będzie pożądana w diecie osób zagrożonych chorobami układu krążenia, gdyż korzystnie wpływa na pracę serca oraz poprawia tętno;
- obniża poziom glukozy we krwi, jest polecana w diecie osób cierpiących na cukrzycę typu 2;
- zapobiega próchnicy oraz chroni dziąsła przed stanami zapalnymi;
- może pomagać w ograniczeniu rozwoju choroby Alzheimera.
Należy pamiętać, że w skład garam masala wchodzi wiele ostrych przypraw, które mogą powodować reakcje alergiczne. Jednak nie trzeba być alergikiem, żeby źle zareagować na tę mieszankę, wystarczy, że nasz żołądek nie jest przyzwyczajony to takich smaków. W tej sytuacji wprowadzajmy garam masala do naszego jadłospisu w małych ilościach, powoli próbując przyzwyczaić do niej organizm.
Garam masala – użycie w kuchni
Garam masala można dodawać do potraw z roślin strączkowych (zwłaszcza soczewicy, ale też fasoli), zup kremów (m.in z batatów, czy marchewki), gulaszów, pizzy, tortilli (pasuje do pomidorowych sosów), możemy posypać nią kurczaka, czy indyka, a nawet pieczone ziemniaki.
Pamiętajmy, że tę mieszankę przypraw dodajemy do potrawy pod koniec gotowania, dzięki temu w największym stopniu zachowa swoją intensywność i aromat.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|