Smaczna kuchnia

Smalec gęsi

13-06-2023

Smalec gęsi posiada wyjątkowy aromat, nadający charakterystyczny smak potrawie, dzięki czemu posiada wielu zwolenników. Czy można go używać bez szkody dla zdrowia?  

Wartość odżywcza smalcu gęsiego

Smalec gęsi, jak każdy tłuszcz, jest wysokoenergetyczny. Oznacza to, że 100 g tego produktu dostarcza 900 kcal. Oczywiście raczej nikt nie spożywa takich ilości gęsiego smalcu w krótkim odcinku czasu. Jego polecana do spożycia w ciągu dnia ilość to nie więcej niż jedna łyżka.

Blisko 60% wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w smalcu gęsim stanowią, korzystne dla nas jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas oleinowy (omega-9).

W smalcu obecny jest również cholesterol. Ponadto znajduje się w nim, rozpuszczalna w tłuszczach, witamina E. W 100 g tego smalcu znajdziemy jej około 2,7 mg, co na pierwszy rzut oka wydaje się spora ilością. Należy jednak pamiętać, że w zalecanej jednej łyżce smalcu gęsiego znajdziemy tylko 0,35 mg witaminy E. Zatem smalcu tego nie można uznać za dobre źródło witaminy E.

Jak smalec gęsi wypada na tle innych tłuszczów?

Najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera oliwa (70,12 g/100 g produktu), olej rzepakowy i olej z awokado zawierają ich trochę mniej (około 63 g/100 g produktu). W przypadku smalcu wieprzowego jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią średnio 42 g w 100 g produktu, a w maśle zaledwie 22 g w 100 g produktu. Smalec gęsi plasuje się pomiędzy tłuszczami roślinnymi, a zwierzęcymi, bo zawiera 56,7 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych w 100 g.

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (czyli tych, które powinniśmy ograniczać) jest blisko dwa razy niższa w smalcu gęsim (27,7 g/100 g produktu) w porównaniu do smalcu wieprzowego (46,54 g/100 g produktu) i masła (54,72 g/100 g produktu); ale z kolei oliwa i olej rzepakowy zawierają ich jeszcze mniej (odpowiednio 14,86 g/100 g produktu i 6,67 g/100 g produktu).

Jak widać smalec gęsi pod względem składu kwasów tłuszczowych wypada najlepiej spośród tłuszczów zwierzęcych, ale jednak gorzej od najlepszych olejów roślinnych.

Smalec gęsi a zdrowie

Kwasem tłuszczowym, który występuje w smalcu w największej ilości, jest kwas tłuszczowy oleinowy. Okazuje się, że ten kwas sprzyja obniżeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.

Uważa się również, że kwas oleinowy ma potencjał przeciwzapalny oraz bierze udział w pobudzaniu do pracy układu odpornościowego.

Nie wydaje się, żeby smalec gęsi miał jakieś cudowne właściwości, niemniej jednak jeżeli nie będziemy przekraczać jego zalecanej dziennej dawki, nie tylko nam nie zaszkodzi, ale nawet może mieć korzystne dla organizmu działanie.

Smalec gęsi w kuchni

Smalcem gęsim, zamiast masłem, można smarować chleb. Pamiętajmy jednak, żeby nie przekraczać jednej łyżki dziennie.

Ponadto smalec ten ma odpowiednią temperaturę dymienia, topnienia i odporność na utlenianie, dlatego można na nim smażyć.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności